Mit hoz a bolondos tavaszi idő?

Agro Napló
Bolondos, immár áprilisi idő várható: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

A mögöttünk álló egy hét időjárását alapvetően a 27-én a Kárpát-medence fölött megerősödött légörvény határozta meg (1. ábra). Már szombaton, a ciklon előtt átvonult hidegfront is hozott valamennyi csapadékot, de a legtöbb vasárnap estétől hétfő estig hullott. Döntően eső esett, de hétfőn a halmazállapot északon a hegyekben, majd estétől a Tiszántúlon is havazásba ment át. Kedden napközben a labilis hideg légtömegben sokfelé heves hózáporok alakultak ki. Összességében az elmúlt napokban az ország délnyugat – északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 mm-t meghaladó mennyiség, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb (2. ábra). Kedden a Tiszántúlon átmeneti hóréteg is kialakult. A 30 napos csapadékösszeg ismét pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól (3. ábra). A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt (4. ábra). A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.


1. ábra: Maximális széllökések és áramvonalak 2023. március 27-én 11 órakor, amikor a légörvény középpontja a felszínen az Alföld közepén volt (km/h)

2. ábra: 10 napos csapadékösszeg 2023. március 29-ig (mm)


3. ábra: A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. március 29-ig (mm)

4. ábra: Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. március 28-án (%)

hőmérséklet múlt pénteken tetőzött az egy hetes időszakot tekintve: aznap a csúcsérték többfelé a 25 Celsius fokot is elérte a délies áramlással érkező meleg légtömegben (5. ábra). Ezt követően több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám a légörvényünk hátoldalán hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe. Keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki (6. ábra), főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél (7. ábra). Csütörtökön északkeleten még voltak fagyok, de jellemzően már gyengébbek, mint az előző napokon (8. ábra). Az 5 cm-es talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelenésében, melyet az Agro Napló is megkapott.

5. ábra: Maximum hőmérsékletek 2023. március 24-én (Celsius fok)

6. ábra: Minimum hőmérsékletek 2023. március 28-án (Celsius fok)


7. ábra: Minimum hőmérsékletek 2023. március 29-én (Celsius fok)

8. ábra: Pillanatnyi hőmérsékletek 2023. március 30-án 4 órakor (Celsius fok)

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni (9. ábra). A repce a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is (10. ábra). Ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik.

9. ábra: Őszi búza Miskolc térségében 2023. március 23-án (fotó: Kovács Attila)

10. ábra: Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2023. március 23-án (fotó: Kovács Attila)


Nem úgy a gyümölcsösök, melyek fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár (11. ábra), az alma (12. ábra), a körte (13. ábra), a szilva, a cseresznye (14. ábra) és a meggy (15. ábra) is többnyire bimbós. Szeged környékén már az őszibarack is túl van a virágzáson. Erre az állapotra érkezett a kedd, szerda és csütörtök reggeli fagy. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is.


11. ábra: Őszibarack a virágzás kezdetén Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)

12. ábra: Alma zöldbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


13. ábra: Körte pirosbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)

14. ábra: Cseresznye fehérbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


15. ábra: Meggy zöldbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár (16. és 17. ábra), az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.


16. ábra: A kajszi megbarnult sziromlevelei jelzik a fagyást Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)

17. ábra: Ugyanannak a kajszi virágnak a terméskezdeménye is meg van barnulva, ebből termés már nem lesz (fotó: Kovács Attila)

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár körüli területre vonatkozó agrogramokon[i] (18. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tél folyamán egyedül ekkor sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál, és március első két dekádjában is csak a déli országrészben hullott az átlagosnál több csapadék. Március utolsó harmadában kiterjedt esők érkeztek, az ország nagyobb részén átnedvesedett az ekkorra már kiszáradó fölső talajréteg. Kivétel ez alól az északnyugati országrész. Az összegzett csapadék az ország nagyobb részén a tenyészidőszak kezdete óta az optimális mennyiség fölött alakult.


18. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. március 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)

A szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több, mint kétszerese annak. Az átlagosnál enyhébb tél és kora tavasz miatt a kultúrák a szokásosnál hamarabb fejlődésnek indultak.

A folytatásban marad a hőmérsékleti hullámvasút: péntekig enyhülés, majd tartósabb lehűlés következik. Ma és péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken 16 és 21 fok között tetőzhet, ez után újabb lehűlés kezdődik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként -5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél. A lehűlés hatására a talajhőmérséklet sem emelkedik. A hosszabb távú, így kisebb beválási valószínűségű előrejelzések szerint április közepéig csak lassan enyhül majd az idő.

 

(Forrás: OMSZ)

Kövesse napról-napra az agrometeorológiai elemzéseket az Agro Napló főoldalán: www.agronaplo.hu!

[i] Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lassú lehűlés jön további esőkkel

Lassú lehűlés jön további esőkkel

A folytatásban is többször számíthatunk esőkre, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!