Vadászati kiállítás – finisben a helyszín felújítási munkái

Agro Napló
A vége felé tart a Hungexpo területének 55 milliárd forintos felújítási folyamata, a tavasz végére teljesen megújul a több mint 70 ezer négyzetméteres terület, amely jövőre otthont ad a szeptember 25. és október 14. között, „Egy a természettel” elnevezésű vadászati és természeti világkiállításnak - mondta a világkiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos a kiállításról rendezett augusztus végi háttérbeszélgetésen.

Kovács Zoltán hozzátette: nemcsak a vadászati világkiállítás miatt újul meg a Hungexpo, hanem azért is, mert jövőre ott rendeznek meg más nagy eseményeket is, így jövő szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta – közli a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapja –, hogy a világkiállításra reálisan egymillió – kétharmad részt belföldi – látogatóra lehet számítani. Úgy vélte, ha külföldről esetleg nem tudnának turisták jönni, akkor is megközelíthető ez a látogatószám várható. Magyarországon 670 ezer horgász és vadász van, a családtagokkal együtt 1,5 millió ember kötődik a vadászathoz, a halfogás szenvedélyéhez - mondta. Hozzáfűzte: a világkiállítás megrendezése a turizmus fellendülését is segíteni fogja.

Kovács Zoltán arról is beszélt: a vadászattal fontos foglalkozni, mivel e nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás, ahol ugyanis betiltják, felborul a természet egyensúlya, és a kihalás szélére kerülnek egyes fajok. „Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján, 2021-ben megrendezendő világkiállítás lehetőséget kínál arra, hogy beszéljünk arról, hogy legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő vadászat nélkül nem lehetséges fenntartható vad- és természetgazdálkodás" – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kitért arra is, hogy hivatalosan nem a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) égisze alatt, de annak támogatásával rendezik meg a világkiállítást, a szervezettel kötött megállapodást szeptember-októberben kormányszintű megállapodás követi majd. Az összes mértékadó szervezettel együttműködnek, a húsz nap alatt öt konferenciát, nemzetközi szimpóziumot tartanak - mondta a kormánybiztos.

Az érdeklődők az eseményen láthatnak  majd többek között magyar és nemzetközi trófeakiállítást, amely a vad élőhelyét bemutató diorámáktól a világrekord trófeákon át közelebb viszi a látogatókat a természet eme értékeihez. Megismerkedhetnek a hagyományos kiállítás rendezvényeire ellátogatók a különféle vadászati módokkal is, mint például a solymászattal, az agarászattal, az elöltöltő fegyveres vadászattal és az íjászattal is. Az egyik fő attrakció pedig minden bizonnyal a magyar kiállítás lesz, amely a Kárpát-medence ezeréves történet, történelmét öleli fel, és ugyancsak látványosnak ígérkezik a preparátor európai bajnokság is.

Három kereskedelmi típusú rendezvényt is terveznek, a FeHoVá-val és a Hungexpoval együttműködve egy fegyver, lovak, kutyák tematikájút, egy mezőgazdaság és élelmiszer tematikájút és egy innovációs workshopot, amely a fenntarthatóság jegyében bemutatja a XXI. századi technológiákat. Számos kulturális program is várja maj az érdeklődőket, és vidéki helyszíneket is bevonnak, részben a kiállítást előkészítő rendezvényekkel együtt a programok lebonyolításába.

Semjén Zsolt azt hangsúlyozta: a vadászat és a természetvédelem egymásra van utalva, a szabályozott és fenntartható vadászat biztosítja a vadállomány fenntartását és egyensúlyát. "Ami a kertész kezében a metszőolló, az a vadász kezében a puska" – mondta.

Hozzátette: a fenntartható vadászat hívei természetvédők. Az ökológiai egyensúlyt akkor lehet fenntartani, ha vannak élőhelyek, a legnagyobb élőhely-fejlesztés pedig a vadászati kamarának köszönhető. "A természetvédők és a vadászok egy csónakban ülnek" – jelentette ki –, „együtt kell működniük ahhoz, hogy a biológiai diverzitás megmaradjon”.

Úgy vélekedett: a vadásztatás a turizmust is segíti. A külföldiek vadásztatása sok bevételt hoz, de emellett a turizmus különböző területein is haszonnal jár, különösen a vidéki lakosság számára – mondta.

Kitért arra is: olyan ország-promóciót szeretnének, amely a vadászati értékeken túlmenően az ország természeti értékeit is bemutatja, aminek szintén a turizmust erősítő hatása van, és hosszú távon kamatozik majd – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?