MATE az Educatio Kiállításon

Agro Napló
Január 13-15. között rendezik meg Magyarország legnagyobb pályaválasztási rendezvényét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ami a felsőoktatásban érintett szereplők legfontosabb találkozási helye. A Budapesten, a Hungexpo területén megtartandó háromnapos eseményen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is képviselteti magát campusaival. 

Az agrárfelsőoktatási intézmény standja, a HF01-es lesz az A pavilonban – közölte a MATE lapunkkal.

A 20 ezer négyzetméteres Educatio Kiállításon 18 ország 200 kiállítója várja a pályaválasztó diákokat, pedagógusokat, intézményvezetőket, akik a tavalyi online térben megrendezett esemény utánújra testközelből, első kézből kaphatnak hasznos információkat és segítséget a hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, tankönyvkiadók, nyelviskolák, szakképző intézmények munkatársaitól a főváros legnagyobb rendezvényközpontjában

A tájékoztatás kiemeli: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagy létszámú, oktatókból és hallgatókból álló csapattal készül az eseményre. A képzési területeket tekintve elsősorban az agrár-, élelmiszer-tudományi, gazdasági, társadalomtudományi, természetvédelmi, környezettudományi, műszaki, informatikai, művészeti és művészetközvetítési, valamint pedagógus- és bölcsészettudományi képzések iránt érdeklődő fiatalokat várnak. A 2022-es központi felvételi eljárásokban meghirdetésre kerülő alap- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések, osztatlan képzések és szakirányú továbbképzések, ösztöndíj-lehetőségek, kollégiumi elhelyezések, hallgatói szolgáltatások kapcsán felmerülő kérdésekre többféle formában kapnak tájékoztatást a pályaválasztók. A MATE standja az 'A' pavilonnál, a színpad mellett kapott helyet, ahol a három nap alatt változatos szakmai előadásokkal, programokkal, játékokkal is készül.

A rendezvény programjában szerepel többek között  találkozás a magyar olimpikonokkal. A MATE ösztöndíjjal is motiválja élsportoló hallgatóit, akik számára elkészítette életpálya modelljét, mely az országban egyedülálló módon ösztönzi a tanulásban és a sport területén is kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat.

A MATE standjánál január 13-án 13.00-14.00 óra között Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, a MATE-GEAC-MSA Férfi Vízilabda Szakosztály vezetőjével találkozhatnak a látogatók. Január 14-én 13.00-14.00 óra között Ancic-Valkai Ágnes, a Valkai Ági Női Vízilabda Szakosztály vezetője válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Emellett az egyetem bemutatja a látogatóknak a vidéki életet is, ahogy azt a MATE-n szeretnék látni. Ezért az egyetem saját fejlesztésű interaktív terepasztalán a látogatók megtervezhetik a XXI. század ideális lakóterületét, miközben a védett állatok élőhelyeivel és megújuló energiaforrások kapcsán bővíthetik tudásukat.

Továbbá a térségfejlesztési ismeretekkel, vállalatirányítással és a vidéki élet kihívásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők a interaktív modellező társasjátékok segítségével. A MATE standján a vadgazdaság és természetvédelmi területek iránt érdeklődő fiatalok is látványos módon gazdagodhatnak információkkal.

De a látogatók felfedezhetik a mikrobák világát is. Így például a szabad szemmel nem látható élővilág szépségeit ismerhetik meg a mikroszkópok segítségével. Emellett a mikroorganizmusok előfordulása minden területen izgalmas felfedezéseket tartogat a sejtszintű tudásra szomjazó leendő tudósok számára.

A vállalkozó szelleműek érzékszervei tesztelésen is kipróbálhatják magukat. Az ételek ugyanis ízletesebbé, illatosabbá, olykor színesebbé teszik az életet. Az élelmiszermérnöki képzés egyik fontos része az érzékszervi minősítés. Ezért a MATE standján különböző gyógy- és fűszernövények, alapízek, valamint szín- és illatfelismerők tesztelésére lesz lehetőség a rendezvény ideje alatt.

A robotika és a jövő más technológiái lehetőségeivel is megismerkedhetnek a kiállítás látogatói az agráregyetem standján. A MATE Programtervező informatikus hallgatói  ugyanis elmélyedhetnek a robottechnológia világában és első kézből szerezhetnek ismereteket erről az „új világról” ugyanúgy, ahogyan a kiállítás látogatói is, ha ellátogatnak a MATE kiállítóhelyére. Az egyetem programjai segítségével például szumózhatnak, focizhatnak, bűvös kockát rakhatnak ki. Az egyetem oktatásában, kutatásában jelentős szerepet tölt be már most a 3D nyomtatás technológiája is.

Azok számára, akik a neveléstudomány szeretnének felsőfokon elmélyedni, vagy, akik a gyerekekkel kapcsolatos hivatásban gondolkodnak, szakszerű csecsemőgondozási alapok bemutatásával, érzékenyítő foglalkozások ismertetésével, valamint a pedagógusi pálya átfogó képével segítik a pályaválasztásban.

A MATE, hazánk legnagyobb, agrárközpontú egyeteme széles képzési palettával, hat képzési hellyel - Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason – várja a felsőoktatásban azonnal hasznosítható tudást, idegennyelvi jártasságot és széleskörű gyakorlati tapasztalatokat megszerezni vágyó pályaválasztókat.

A képzési kínálatról a MATE weboldaláról tájékozódhat bővebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyuricza Csaba lett a MATE rektora

Gyuricza Csaba lett a MATE rektora

Áder János köztársasági elnök Gyuricza Csabát nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának, a Magyar Agrár- és Élettudományi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?