2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Gyuricza Csaba lett a MATE rektora

Agro Napló
Áder János köztársasági elnök Gyuricza Csabát nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és az Egyetem Szenátusának egyhangú javaslata alapján – közölte a felsőoktatási intézmény lapunkkal.
Dr. Gyuricza Csaba

A rektori kinevezés 2021. május 1-től 2026. április 31-ig terjedő időtartamra szól. A kinevezés átadására május 26-án a Sándor-palotában került sor, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke jelenlétében – tájékoztat a közlemény.

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ez év február 1-jei alapítványi modellváltása óta rektori jogkörben eljáró általános rektorhelyettesként látta el az intézményvezetői feladatokat. Ezt megelőzően 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között megbízott rektorként vezette a jogelőd Szent István Egyetemet, amely a gyöngyösi Károly Róbert Campus, a keszthelyi Georgikon Kar, a Kaposvári Egyetem és a volt Szent István Egyetem integrációjával jött létre.

Az integrált felsőoktatási intézményhez csatlakozott idén február 1-jén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is, melynek 2017-től 3 éven át volt főigazgatója a most kinevezett rektor. Az integrációt követően létrejött hazánk egyik legnagyobb egyeteme, 13 ezer hallgatóval és 3 ezer munkatárssal.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021. február 1-jén hirdetett pályázatot rektor vezető állású munkakör betöltésére. A MATE Szenátusa és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának egyhangú támogatása alapján került felterjesztésre Dr. Gyuricza Csaba rektori jelölése Áder János köztársasági elnöknek.

„A hazai agrár-felsőoktatás megújításával a MATE Magyarország és Közép-Európa elsőszámú agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé kíván válni. Az intézményi átalakítást követően, a nyugat-európai vezető egyetemeket alapul véve folyamatosan modernizáljuk és frissítjük az oktatott tárgyaink listáját, új, a jövő kihívásai miatt fontos, korszerű területeket emelünk be. Kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hogy a megújult agrárképzésen keresztül évente legalább 3000 diplomásnak tudjunk minden körülmények között biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern magyar agráriumban” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Az öt campusszal és 22 intézettel rendelkező egyetem elő kívánja segíteni – a több mint egy évszázados gazdag hagyományokra építve – hazánk gazdasági és társadalmi fejlődését, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése, fejlesztése érdekében kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeket kíván biztosítani.

A közlemény ismerteti a kinevezett rektor életrajzát is. Eszerint: Gyuricza Csaba egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Mezőgazdaság-tudományi Karán végezte 1996-ban, majd ugyanebben az évben egyszerre nyert felvételt a GATE és a Bécsi Agrártudományi Egyetem nappali doktori képzésére, és a két intézmény képzését párhuzamosan végezte el.

A doktori fokozat megszerzése után tanszéki mérnök, egyetemi tanársegéd, egyetemi adjunktus, majd 2004-től egyetemi docens és az Európai Unió Közös Kutatóközpont - Környezetvédelmi Intézet nemzeti szakértője lett, majd 2012­–2015 között dékáni pozíciót töltött be. 2015-ben a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem professzora – ezzel Magyarország legfiatalabb agrárprofesszora lett. 2015–2017 között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöki, 2017–2020 között a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatói pozícióját töltötte be. 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között a Szent István Egyetem megbízott rektora, 2021. február 1-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektori feladatokat ellátó megbízott intézményvezetője – olvasható a MATE közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keresztféléves képzések a MATE-n

Keresztféléves képzések a MATE-n

Jövő év februárjában kezdhetik meg tanulmányaikat azok a már diplomával rendelkező hallgatók a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), akik k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?