2024. április 28. vasárnap Valéria

Elsősorban az élelmiszeripari cégek élnek a beruházás-támogatás lehetőségével

Agro Napló
Elsősorban az élelmiszeripari cégek élnek a beruházás-támogatás lehetőségével, a legtöbb beruházási szándék ebből az ágazatból érkezett – mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy sajtótájékoztatóján június elején.
Fotó: KKM

Szijjártó Péter közölte: a külügyi és külgazdasági tárca versenyképességi programjára több mint 30 iparágból érkeztek pályázatok. A programban 806 vállalat vesz részt; ezek a cégek 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalták. A legtöbb beruházási szándékot (122) az élelmiszeripari vállaltok jelezték. A fejlesztéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet tudnak megvédeni.

Az újságírók előtt újabb három cég vehette át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). A Hajdúhús 2000 Kft. 574,54 millió forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kapott. A Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. pedig 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá. A harmadik cég a Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft. volt.

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismertetése szerint – elmondta: a 22 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalakult társaság sertések vágásával és kiváló minőségű sertéshústermékek előállításával foglalkozik. A mostani beruházás technológiai fejlesztésre és a vállalat exportpiacainak bővítésére szolgál, kiemelt céljuk, hogy be tudjanak lépni a kínai piacra.

Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a vállalat legfőbb exportpiacai: Olaszország, Németország és a Magyarországgal szomszédos államok. Magyarországon három telephellyel rendelkeznek: Budapesten történik az Unicum, Kecskeméten a pálinka gyártása, Dunaharasztiban pedig a csomagolóüzem található. A mostani beruházás a csomagolóüzem bővítéséhez, azon belül a második gépsor kialakításához ad segítséget. Így emelkedni tud a cég termelése és exportja – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!