2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Három vidéki vállalatnál 2,1 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések

Agro Napló
Három, vidéken működő magyar vállalat összesen 2,1 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, amihez a kormánytól összesen 690 millió forint támogatásban részesülnek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, a versenyképesség-növelő program január közepi szerződésátadó rendezvényén, Budapesten.

Szijjártó Péter ismertette – írta az eseményről az MTI –, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a három cég 820 munkahelyet véd meg.

A miniszter elmondta: a Nagyhegyesi Takarmány Kft. beruházása Nagyhegyesen mintegy 900 millió forintból, mintegy 1800 négyzetméteren valósul meg, új csarnok épül. A fejlesztés részeként új eszközöket, gépeket szereznek be, így az állateledel-gyártási kapacitását tovább növeli a cég.

A szaloncukorgyártásban piacvezető szerepet betöltő Dolcetta Kft. békéscsabai gyárában 1100 négyzetméteres új gyártó- és raktárcsarnok jön létre 725 millió forintos beruházással.

A MAM-Hungária Kft. Vas megyei gyárában, Vaskeresztesen a cumisüveg-gyártósort modernizálják és a termékvizsgálati laboratóriumot bővítik a 476 millió forintos beruházással.

Nyemcsok Zoltán Gábor, a Dolcetta Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: a harmincéves múltra visszatekintő békéscsabai cég közel százféle édesipari terméket gyárt, mintegy száz dolgozójuk van. A beruházással megduplázzák a termelési és logisztikai kapacitásukat, emellett terveik között szerepel a dolgozói létszám bővítése is.

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a Dolcetta Kft. a szaloncukor-gyártásnak köszönhetően a Kárpát-medencében is már piacvezetőnek számít.

Kiss Attila, a Nagyhegyesi Takarmány Kft. ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy a vállalat 1993-ban alakult, tevékenységét takarmánygyártással, gabonaszállítással kezdte, ezt bővítették később hobbiállat-eledel gyártással.

Tavaly a vállalat árbevétele elérte a 14 milliárd forintot, idén 17-18 milliárd forintra számítanak. Az árbevétel 75 százaléka exportból származik, fő piacuk Románia. Mintegy 250 embert foglalkoztatnak, újabb munkahelyek létesítését tervezik a jövőben.

Kovács Gergely, Hajdúszoboszló alpolgármestere szerint Nagyhegyes elhelyezkedését tekintve viszonylag kiváltságos helyzetben van, a Hajdúszoboszló-Hortobágy-Debrecen urbanizációs háromszögének közepén van ugyanis.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!