A helyi piacok nyitva vannak, az óvintézkedések betartása mellett

Agro Napló
A helyi piacoknak kulcsszerepe van a biztonságos élelmiszer-ellátásban, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor fontos az óvintézkedések betartása is mind az árusoknak, mind pedig a vásárlóknak – mondta el Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezetőt az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása idézi – amit az Agro Naplót is megkapott –, kiemelve, hogy a miniszter arra kéri az önkormányzatokat: ne bezárással, hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és az óvintézkedések szigorú betartatásával segítsék elő azt, hogy a vásárlók ne azonos időben koncentrálódjanak az árusítóhelyeken. Fontos ugyanis, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszerek mindenki számára elérhetők legyenek. A piacokon történő kereskedelem mind a termelők, mind pedig a vásárlók számára előnyös, hiszen így a friss, egészséges hazai áru közvetlenül jut el a fogyasztókhoz – hívta fel a figyelmet  a tárcavezető.     

Az agrártárca arra biztatja a piacokra járó időseket, hogy most lehetőleg maradjanak otthon, és bevásárlásaikhoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzatok segítségét. A koronavírus-járvány lassításának érdekében kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa az óvintézkedéseket,  ha pedig tünetei vannak (például lázas, köhög, tüsszög), akkor ne menjen piacra, maradjon otthon és ha valaki piacra megy, akkor ott is tartsa a megfelelő (legalább 2 méteres) távolságot a másik embertől, kerülje  a szoros érintkezést, ne fogdossa össze az árut, alaposan mosson kezet vásárlás előtt és után is – húzza alá a minisztériumi tájékoztatás.     

A piacok kiemelt szerepet játszanak a helyi gazdaságok működésében. Sok ezer magyar termelő megélhetését teszik lehetővé azáltal, hogy termékeik könnyen eljuthatnak a fogyasztókhoz, a vásárlók pedig hozzájuthatnak az egyedi, kézműves élelmiszerekhez. Ne fosszák meg ettől a lehetőségtől a fogyasztókat – hangsúlyozta a miniszter, inkább tegyék lehetővé ezt az alternatív vásárlási lehetőséget.    

Véleménye szerint a koronavírus-járvány ideje alatt a piacokon történő vásárlás nagyobb biztonságot nyújt a fogyasztók számára a zárt terű bevásárlóközpontoknál. Hosszabb, gyakoribb és a megszokott napokon való nyitva tartással kell megvédeni az embereket és a termelőket nem a piacok bezárásával. Így a vásárlók nem dömpingszerűen, hanem biztonságosabb körülmények között tudnak hozzájutni a kiváló magyar élelmiszerhez – emelte ki Nagy István.     

A termelői piacokat még 2012-ben hozta létre az agrártárca, azzal a céllal, hogy lehetőséget és helyszínt teremtsen a helyi őstermelői termékek árusítására, ezzel megélhetést biztosítva a helyi gazdáknak, így segítve a vidék fejlődését. A helyi piacok közvetlenül növelik a bizalmat a termelők és a fogyasztók között. Ezeken a kereskedelmi helyeken a csoportosulások elkerülésére és a higiéniára is könnyebben oda lehet figyelni, hiszen itt nagyobb terek állnak rendelkezésre, mint egy bevásárlóközpontban. A magyar emberek természetes igénye, hogy minden nap friss, kiváló minőségű árut fogyaszthassanak, ami az egészség megőrzése szempontjából is fontos – olvasható az AM összefoglalójában.     

A miniszter emellett még hangsúlyozta azt is: a helyi termelői piacok száma 2012-2019 között két és félszeresére emelkedett. A fogyasztói igények is alátámasztják a piacok és a regisztrált termelők számának növekedését, hiszen lehetővé teszik, hogy az élelmiszert és a gyümölcsöket helyi forrásból meg tudják venni az emberek. Magyarországon a piacokon rendszeresen elérhető élelmiszerek esetében a teljes magyar forgalom legalább 10 százalékát bonyolítják le, ez az arány a vidéki térségekben azonban még ennél is lényegesen magasabb.     

A járványügyi helyzetben történő biztonsági üzemeltetésről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos tájékoztatót adott ki, ami elérhető a hatóság honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?