AM: Az új piac új lehetőség minden közösség és helyi termelő számára

Agro Napló
KAP Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten fontos a helyi termelők piacra jutásának elősegítése, a helyi alapanyagok felhasználása, így a helyi gazdaság fejlesztése.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

Erről Nagy István agrárminiszter beszélt pénteken, Tégláson, a helyi piac átadóján. A tárcavezető hangsúlyozta, mindezzel az a cél, hogy biztosítsák az egészséges, jó minőségű élelmiszerrel való ellátást és a helyi termelők támogatását. Ha ugyanis biztonságot, minőséget, frissességet szeretnénk vásárolni, azt helyi termelőktől tehetjük meg. A Vidékfejlesztési Program pályázatainak első kiírásában több mint 13 ezer mezőgazdasági kisüzem nyert el egyenként 15 ezer eurós, összesen csaknem 74 milliárd forintnyi támogatást – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Nagy István kitért arra is, szintén beszédes szám, hogy egyre több a hazai kistermelő. Tíz év alatt az ötezer fős kistermelői közösség 22 ezer főre bővült. Hajdú-Bihar vármegyében 867 kistermelő van jelen, akiknek egyre több lehetősége nyílik arra is, hogy a termékeiket helyben, helyi piacokon értékesítsék. Míg 2012-ben csak 117 termelői piac működött, most már 321, ebből 26 itt, Hajdú-Bihar vármegyében – fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető kiemelte, mindez azt mutatja, vidéken lehet minőségi életet élni, a vidék ugyanis biztosítani tudja mindazt, amire a családoknak szükségük van: a biztonságot, az otthont és a munkalehetőséget.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!