2024. április 29. hétfő Péter

Vadász- és horgászhírek a 27. FeHoVa kiállításról

Agro Napló
A 27. Fegyver, Horgász és Vadász (FeHoVa) kiállítás, a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója február közepén Budapesten. A rendezvényt a miniszterelnök-helyettes nyitotta meg ünnepélyes keretek között, a Hungexpo Vásárközpontban.
Fotó: AM

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte, hogy az ésszerű és életszerű fegyvertörvény megalkotása érdekében több intézkedés is született, ezekhez szorosan kapcsolódik a vadászati törvény, továbbá az ugyancsak nagy jelentőséggel bír, hogy a jövőre Magyarországon rendezik meg vadászati világkiállítást – hívta fel a figyelmet a politikus.

A hazai fegyvertörvényről azt tartott fontosnak megemlíteni – közölte a kormányzati hírportálon az Agrárminisztérium (AM), hogy az Európai Unió (EU) megtámadta azt, mert bizonyos kérdésekben egységes szabályozást szeretne az Európai Bizottság (EB). Elképzelésük alapján szigorítani kellene a magyar fegyvertörvényt a terrorizmus veszélye miatt: Így emiatt többek között kötelezővé tennék a fegyverek műszaki vizsgáztatását időről-időre és a fegyvertartási engedélynek is lejárati időt szabnának – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette: mindennek olyan ösztönző hatása volt a téma magyar szakértőire, hogy olyan szabályozási tervezetet sikerült összeállítani, amely nem érinti sem a vadászokat, sem a sportlövőket, sem a fegyvergyűjtőket, mégis eleget tesz az EU kívánalmainak. A fegyvertartási engedély jogosultságának procedúráját nem az állampolgároknak kell végigcsinálni, hanem az állam a saját szervezetein és adatbázisán keresztül ellenőrzi az érintett személyek fegyvertartásra való alkalmasságát - közölte.

A jövőre sorra kerülő budapesti vadászati világkiállításról szólva Semjén Zsolt kijelentette: az előző kormányüléseken megtárgyalták annak költségvetését, így a kormány biztosítja majd azt a forrást, amely a kiállítás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges. A rendezvény turisztikailag és nemzetgazdaságilag is kifizetődő befektetés - fűzte hozzá.

Az agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyar vadász- és horgásztradíciók mélyen gyökereznek a magyar kultúrában. Ezek a hagyományok a természet iránti alázatból, valamint az ősök iránti tiszteletből fakadnak. Nagy István kitért rá: a szaktárca szeretné, ha a természet iránti tiszteletet és szeretetet mindenki elsajátítaná a lehető legnagyobb mértékben. Ezért a  szaktárca kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre és a megfelelő tájékoztatásra - közölte.

Országos és nemzetközi szinten is a szemléletformálás fontos eseménye lesz a jövőre Budapesten és négy vidéki helyszínen megvalósuló "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás – mondta a miniszter, aki szerint nagyon fontos, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a magyarországi természetes élőhelyek, köztük mindenekelőtt az erdők nélkülözhetetlen szerepére.

Kovács Zoltán, a Vadászati és Természeti Világkiállításért felelős kormánybiztos szerint a 2021. szeptember 25. és október 14. között tartandó rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy hazánk, és a kiállításon résztvevő országok bemutassák vadászati kultúrájukat annak érdekében, hogy a látogatók minél behatóbabban meg ismerhessék azokat. Ezért olyan programcsomagokat készítenek, amelyben a vadászathoz és horgászathoz kapcsolódó szervezetek mindegyike meg tudja mutatni magát az érdeklődőknek – közölte.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta: az idei FeHoVa a korábbiakhoz hasonló színvonallal várja az érdeklődőket. A már bevált, népszerű programelemeket megtartották: ismét lesznek különleges trófeabemutatók, óriásakvárium és horgászsuli a gyerekeknek, kutyakiállítás, és másodszor rendezik meg a preparátor versenyt. Újdonságként említette a Fekete István emlékkiállítást, amellyel a vadászíró halálának 50. évfordulójára emlékeznek.

A Hungexpo össze foglalója a FeHoVa-ról az is is ismerteti, hogy a kiállításon mintegy 300 kiállító várja az érdeklődőket, amelynek tavaly mintegy 55 ezer látogatója volt, a szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak. Magyarországon ma több mint 65 ezren vadásznak (köztük 3 ezer hivatásos), a horgászok száma pedig megközelíti a félmilliót. Így a FEHOVA, hagyományosan a Hungexpo egyik legjelentősebb közönség kiállítása minden évben.

Közös összefogással tehet mindenki a természeti erőforrások védelméért

Hazánk vadállománya kiemelkedő értékű természeti kincs, aminek megőrzése és gyarapítása a magyar emberek közös felelőssége, gyermekeik és unokáik iránti kötelesség – mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferencián, a FeHoVa kiállításon.

A modernkori vadgazdálkodás kulcsa, hogy a vadállományt is megújuló természeti erőforrásként kell kezelni. Éppen ezért fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsanak fenn hazánkban. A változó környezeti viszonyok érintik Magyarországot is – tette közzé az agrártárca -, és így a vadon élő állatok hazai élőhelyeit is. Megóvásuk érdekében pedig szükség van az ágazatok közötti együttműködésre, ami lehetővé teszi az ökológiai szempontú vadgazdálkodást, az élőhely-fejlesztési programok megvalósítását, a vizes élőhelyek megóvását vagy éppen az inváziós fajok visszaszorítását. A korszerű vadgazdálkodásban a természet és az élőhely védelme a mindennapi munka része – hívta fel a figyelmet az államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett konferencia megnyitóján.

Mint, ahogyan az ismeretes, mondta: az elmúlt években számos döntés segítette az ágazatok közti összhang megteremtését. Sok új kihívással és problémával szembesült az ágazat a belterületre egyre nagyobb számban beköltöző vadfajoktól kezdve az afrikai sertéspestisig, az aranysakál elszaporodásától az alföldi őzek pusztulásáig, a dámbikák agancstő gyulladásától az apróvad állomány fogyatkozásáig. Az Agrárminisztérium aktívan részt vesz a megoldások keresésében, többek között a tájegységi fővadászi rendszeren keresztül, illetve támogatja a felsorolt gondokkal kapcsolatos monitoring programokat és kutatásokat. Az államtitkár kitért arra is: a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás jó alkalom lesz arra, hogy Magyarország minden ide látogatónak bemutassa a hazai vadgazdálkodás nemzetközi elismerést is kivívó, eredményeit.

Zambó Péter felhívta a figyelmet: az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a természeti erőforrások megőrzésére és fenntartható hasznosítására. Ezért tartoznak a tárcán belül egy államtitkársághoz a legfontosabb természethasznosítási formák: az erdő-, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az agrárgazdálkodás alapjait jelentő termőföld kezelésével kapcsolatos feladatkörök. Ezen szakterületek fontosságát mutatja, hogy február elejétől létrejött az erdőkért felelős helyettes államtitkárság, amelyet Szentpéteri Sándor erdőmérnök vezet – közölte az államtitkár.

Sikeresek a halgazdálkodási ágazatban bekövetkezett változtatások

A tapasztalatok és visszajelzések alapján a halgazdálkodási ágazatban bekövetkezett változtatások sikeresek, az elmúlt néhány évben a horgászlétszám több mint 150 ezer fővel bővült, mára meghaladva az 560 ezer főt - mondta el Nagy István agrárminiszter a 27. FeHoVa keretében rendezett VII. Nemzeti Horgászsport Gála és Támogatói Banketten.

A tárcavezető kiemelte, hogy a hal rendkívül értékes megújuló természeti erőforrásunk, míg a horgászat a fenntartható gazdálkodás időtálló, történelmi korokon átívelő jó példája, amelyhez az agrártárca a legideálisabb feltételeket kívánja megteremteni a harmadik évezred kezdetén is. Hozzátette: hazánkban 2016. január 1-jétől lehetővé vált, hogy a vízterületek halgazdálkodási jogát kijelölés útján adja  haszonbérbe az állam a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ).

Nagy István szerint a MOHOSZ mára tartósan Magyarország egyik legnagyobb hálózatos felépítésű civil szervezetévé vált. A tárcavezető elmondta: a kormány célja, hogy a magyar családok asztalán minél gyakrabban legyen egészséges és ízletes magyar hal. Hozzátette: az egy főre jutó hazai halfogyasztás 2013 óta több mint 30 százalékkal növekedett, 5,1 kilogrammról 6,7 kilogrammra. A növekedés főként az agrártárca halgazdálkodással és horgászattal kapcsolatos intézkedéseinek, a halfogyasztást népszerűsítő kampányainak köszönhető, illetve annak, hogy 2018. január 1-jétől a hal és haltermékek ÁFÁ-ja 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

A gála keretében harmadjára díjazták az év horgászsportolóit és kiválóságait.

Látványkonyhával és gyermeksarokkal népszerűsítették a halfogyasztást

Ízletes halfalatokkal, gyermekfoglalkoztatóval, naponta kétszer látványkonyhával várta a „Kapj rá!” elnevezésű, a halfogyasztást ösztönző kampány standja a FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás) látogatóit – tájékoztatta az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agro Naplót.  A résztvevők egy közel húszezer literes óriás akváriumot is megtekinthettek, amely a Magyarországon honos édesvízi halfajtákat mutatja be.

A halfogyasztás növelése az elsődleges célja a 2023-ig tartó „Kapj rá!” kampánynak, hazánk ugyanis ezen a területen európai átlagban sereghajtónak számít. A legtöbb hal a karácsonyi időszakban kerül a magyarok tányérjára, az egy főre jutó éves fogyasztási átlag mára már meghaladta a 6,7 kilogrammot Magyarországon. Európában ez a mennyiség átlagosan 11 kilogramm.

A FeHoVa Kiállításon megrendezett sajtótájékoztatón Ondré Péter, az AMC ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a „Kapj rá!” kommunikációs és promóciós kampány uniós célkitűzése hét év alatt a hazai halfogyasztás 20 százalékkal történő megemelése volt, a kampány indulásakor - 4 éve - jegyzett 5,4 kilogrammos fejenkénti éves átlagfogyasztás mára több mint 19 százalékkal, 6,7 kilogramm fölé emelkedett. Mindez eddigi várakozáson felül teljesítmény és a kampány eredményességét tekintve bizakodásra ad okot. Ondré Péter hozzátette: a halfogyasztás hazai emelkedéséhez hozzájárult a halhús áfájának csökkentése és az elmúlt évek gazdasági növekedése is, amely növelte a magyarországi vásárlóerőt.

A halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó program a heti, rendszeres halfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira irányítja majd a fogyasztók figyelmét a jövőben is, és olyan recepteket oszt meg, amelyek rendkívül ízletes és halból könnyen elkészíthető ételekre tanítanak – mondta az AMC vezetője. Ondré Péter azt is elmondta: a rendezvényeken való megjelenés idén is központi eleme lesz a kampánynak. Így a kísérő kóstoltatásokon és látványkonyhai főzéseken, ahol a hazai halágazat termékeit felvonultató gasztronómiai remekeket, a legmodernebb technikák alkalmazásával készült ételeket ízlelhetik meg a látogatók.

Elhangzott továbbá: mindemellett tradicionális kommunikációs és marketing elemek, szóróanyagok, kreatív hirdetések, cikkek, híranyagok, kiadványok, filminterjúk, vírusvideók, animációs-, valamint dokumentumfilm- és gasztrovideó sorozat támogatja a kampányt, amelyet tavaly óta már a „Kapj rá!” mobilapplikáció is erősít. Az applikáció a www.kapjra.hu honlapról, az App Store és a Google Play áruházakból is ingyenesen tölthető le.

Az Agrárminisztérium (AM) Vidékfejlesztési Programok (VP) végrehajtásáért felelős helyettes államtitkársága, - mint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) irányító hatósága - az AMC közreműködésével 2019-ben országszerte 5 kiemelt rendezvényen, valamint 21 kisebb eseményen és roadshow állomáson szervezett megjelenést, ahol halas fogásokkal, ismeretterjesztő kiadványokkal és kvízjátékokkal várták a látogatókat. A kampány üzenete: a hal egészséges, finom és számos konyhatechnikai megoldásnak köszönhetően könnyen elkészíthető.

Németh István, a MA-HAL elnöke szerint már eddig is eredményes volt a „Kapj rá!” kampány, elsősorban az ismeretterjesztés terén, hiszen olyan halfeldolgozási módokat és könnyen elkészíthető recepteket mutathattak be, amelyekkel sokak kedvét meghozták a halételek elkészítéséhez. Németh István kiemelte, hogy nemcsak a most divatos tengeri halfajok készíthetőek el könnyen és ízletesen, hanem az itthon termelt édesvízi halfajok is. Ma már olyan konyhatechnológiai módszereink vannak, amelyekkel akár a pontyból is lehet szálkamentes finom ételeket ”varázsolni”. A MA-HAL folyamatosan ösztönzi a haltermelőket, hogy a modern fogyasztói igények kielégítése érdekében növeljék a halfeldolgozók kapacitását – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
MATE az Educatio Kiállításon

MATE az Educatio Kiállításon

Január 13-15. között rendezik meg Magyarország legnagyobb pályaválasztási rendezvényét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ami a felsőokt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!