2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Egyre nagyobb igény van a helyi termékekre és a hagyományos ízekre

Agro Napló
A 2010-óta bevezetett szabályozásoknak köszönhetően dinamikusan növekszik a termelői piacok száma, jelenleg összesen 209 működik belőle az országban. A regisztrált kistermelők száma megduplázódott, már eléri a 11 ezret – jelentette ki V. Németh Zsolt a szombathelyi Termelői Piac megnyitásának egyéves évfordulóján.

A helyi termelés és értékesítés fontosságát emelte ki beszédében a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: a helyi piacok segítik a vidéki termelők boldogulását, a hagyományos ízeink megőrzését és hozzájárulnak a települések fejlődéséhez.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy a helyi piacok védik természeti környezetünket és egészségünket is, hiszen a termékeket nem kell sok száz kilométeren át utaztatni, vagy hosszú időn keresztül tárolni, ezáltal tartósítószerre sincs szükség. A piacok emellett olyan közösségi teret és találkozási pontot is jelentenek, amely erősíti a helyi közösségeket.

A működésének egyéves évfordulóját ünneplő szombathelyi termelői piaccal kapcsolatban V. Németh Zsolt úgy fogalmazott: az elégedett termelők és vásárlók is bizonyítják, hogy megtérült az anyagi és az erőbefektetés, hiszen a történelmi város terén a modern korban is helye van a hagyományos ízeknek, a kézzel készített, megbízható élelmiszereknek.

A Kormány 2010 óta munkálkodik azon, hogy a helyben termesztett élelmiszer a minőségi, egészséges és változatos táplálkozás értékmérője legyen. Elkötelezettek vagyunk a termelői piacok számának intenzív növelése iránt, ezért a ciklus végéig jelentős forrásokkal segítjük a kistermelőket a helyi értékesítésben – mondta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szombathelyi termelői piac egyéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Az egyre több helyen nyíló piacok a termelőknek megélhetést, tapasztalatcserét, a vásárlónak friss, szezonális, egészséges hazai élelmiszerforrást jelentenek. A helyi gazdaság, a munkahelyteremtés és -megőrzés szempontjából kiemelten fontos a termékek közvetlen értékesítse és a haszon helyben tartása. A termelői piacok fontos célja továbbá, hogy újraélessze, élénkítse a város és a vidék közötti kapcsolatot. A helyi alapanyagok bázisán létrejövő együttműködés magas hozzáadott értéket jelent, hiszen a megtermelt élelmiszer a lehető legrövidebb úton juthat el a fogyasztóhoz, miközben a családi gazdaságok újabb és újabb munkahelyeket teremtenek.

Az új vidékfejlesztési politika kiemelt célja a kis- és közepes méretű gazdaságok és a munkaerőigényes-ágazatok – kertészet, állattenyésztés, élelmiszer-feldolgozás – differenciáltabb támogatása. Ebben a ciklusban a Vidékfejlesztési Programból mintegy 26 milliárd forint jut a Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogramra, amely komoly segítséget jelent a kistermelőknek, az ökológiai gazdálkodóknak, kisebb családi gazdaságoknak is a piacon való megjelenésben.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!