Évről évre visszatérő probléma a hazai haltermelésben az aszály, a víz hiánya mellett a meglévő vizek minősége is romlik, a forró nyarak alatt gyorsan emelkedik a víz hőmérséklete. A csapadékhiány mellett a madarak okozta halvesztséggel is minden évben meg kell küzdeniük a gazdálkodóknak. Ennek ellenére az idén is biztosított a hazai karácsonyi halkínálat. A fogyasztók kiváló minőségű haltermékek közül válogathatnak - írják a sajtóanyagban. Bár Európa számos országában komoly herpeszvírus söpört végig, az állatbetegség azonban szerencsére hazánkat megkímélte.
Így a magyar tógazdaságokban egészséges és jó kondíciójú halakat neveltek. A hazai halgazdaságok már gőzerővel dolgoznak, ami nem véletlen: a karácsonyi időszakban értékesítik a megtermelt étkezési célú hal 55-60 százalékát. A felkészültség teljes, mivel az őszi lehalászásokra a legalkalmasabb időszak az október és december közötti időszak. A kínálat az idén is az élő haltól a különböző feldolgozottsági fokú (patkó, filé) termékig terjed. A vásárlók részéről ma már alapvető elvárás, hogy szálkamentes a termék, a pikkelyes halak lassan eltűnnek a piacról, élő halat pedig már csak kevesen vásárolnak.
A változó fogyasztói igényeket a hazai tógazdaságok is érzékelték és igyekeznek minél szélesebb termékpalettával kiszolgálni a vásárlókat. A hagyományokhoz híven várhatóan ebben a szezonban is a ponty lesz a legkelendőbb, de egyre többen keresik a busát és az amúrt is, a szálkától ódzkodó fogyasztók pedig előszeretettel választják a ragadozó fajokat, a harcsát és a süllőt.
A hazai halfogyasztás mértéke nem túl magas, az elmúlt évben ráadásul - a haltermelők jelzései alapján - tovább zsugorodott a kereslet, ami elsősorban a magas inflációnak tudható be.
A 2024-es karácsonyi szezonban jelentkező visszaesést az idén remélhetőleg nem követi újabb kereslet-csökkenés. A haltermelő gazdaságok reményei szerint a korábbi évek szintjén marad majd a fogyasztás az ünnepek előtti időszakban - olvasható a közleményben.










