2025. december 5. péntek Vilma
Te is vennél gesztenyét mostanában? Jó, ha tudod, mi derült ki róla

Te is vennél gesztenyét mostanában? Jó, ha tudod, mi derült ki róla

Egykor több száz hektáron virágzott a magyar gesztenyetermesztés, mára azonban alig kétszáznyolcvan hektárnyi ültetvény maradt az országban. A termelők helyzetét a klímaváltozás, a kártevők és az elöregedett fák is nehezítik. Ugyanakkor új lehetőségek is megjelentek, hiszen a feldolgozott termékek piacának bővülése és a nemzetközi együttműködések talán reményt adhatnak a szelídgesztenye újjászületésére. A magyar gesztenye mennyisége a belföldi igényeket sem fedezi, ezért az import aránya óriási – fogalmazott az Agrárszektornak Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

A gesztenye hazai termesztése az 1970-es években még kifejezetten ígéretesnek számított. Akkoriban közel 500 hektáron zajlott az ültetvényes termelés, Somogy, Vas és Zala megyékben nagy koncentrációban. Ma azonban már alig több mint a fele maradt meg ennek. A termésmennyiség pedig 200 és 500 tonna között mozog, de ez évről évre drasztikusan ingadozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint a hektikusság oka a szélsőséges időjárás, a kártevők elszaporodása és a betegségek terjedése. Az elöregedett ültetvények ráadásul nemcsak alacsonyabb hozamot adnak, hanem fertőzési gócpontként is működhetnek. A gesztenye vízigényes és érzékeny a szárazságra is. Az aszályos évek és a csapadékhiány különösen sújtják a termést, miközben a talaj minősége és a páratartalom is kulcstényező. Mindezek mellett az utóbbi évtizedekben megjelentek olyan kártevők, amelyek gyökeresen megváltoztatták a termesztés biztonságát.

A kártevők is komoly nehézséget okoznak

A szelídgesztenye gubacsdarázs ma az egyik legnagyobb ellenség. Védekezni ellene leginkább természetes módon, a fűrészdarázs bevetésével lehet. Emellett komoly gondot okoz a kéregelhalás is, ami gombás eredetű betegség, és a magas páratartalom miatt gyorsan terjed. Ezek a problémák nemcsak Magyarországon, hanem Európa más részein is jellemzőek

– fogalmazott a szakértő.

A védekezés bonyolultsága, a növény kényessége és a hozamok ingadozása miatt sok termelő elbizonytalanodott. A megmaradt ültetvények egy része már csak részmunkaidős tevékenységként működik, komolyabb gazdasági háttér nélkül. A hazai gesztenyetermés ma már nem fedezi a belső keresletet, sőt, a fogyasztás sokszor tízszerese a magyar termelésnek. Emiatt Magyarország kifejezetten importfüggő, az üzletek polcain jellemzően külföldi, többnyire kínai gesztenye jelenik meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar gesztenye mennyisége a belföldi igényeket sem fedezi, ezért az import aránya óriási. A legtöbb gesztenye Kínából érkezik, ők adják a világtermelés 70–75 százalékát. Európában Görögország, Olaszország és Spanyolország is fontos szereplő, de mind eltörpül a kínai volumen mellett

– mondta Pásztor Szabolcs.

A piaci árak is ezt a képet tükrözik: a nagybani piacokon a magyar gesztenye 2000–2500 forint között mozog, az importtermékek viszont már 2800 forint körül indulnak, a kiskereskedelmi árak pedig 4000–5000 forint környékén járnak. Bár az export elenyésző, a feldolgozott termékek – például a gesztenyeliszt – iránti nemzetközi kereslet folyamatosan nő. Pásztor Szabolcs szerint a magyar gesztenyetermesztés jövője két pilléren nyugodhat, az együttműködésen és a feldolgozáson. 2025-ben elindult a „Szelídgesztenyéért” elnevezésű határokon átívelő program, amelyben Magyarország és Szlovákia közösen dolgozik a termőhelyek védelmén, fejlesztésén és az ültetvényterületek bővítésén.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cél, hogy a jelenlegi 280 hektárnál jóval nagyobb területen termelhessünk, és olyan minőségű gesztenyét állítsunk elő, amely megfelel az egészségtudatos, gluténmentes trendeknek. A feldolgozott termékek, például a gesztenyeliszt, a jövő és már a jelen egyik nagy lehetősége lehet.

A szakértő szerint a globális gesztenyepiac értéke jelenleg mintegy 4 milliárd dollár, és 2030-ra 5 milliárd dollárra bővülhet. A gesztenyeliszt önmagában is gyorsan növekvő szegmens, ugyanis a 2025-ös 135 millió dolláros piaci érték 2035-re közel 300 millió dollárra emelkedhet, ami évi 7–8 százalékos bővülést jelent. Bár a hazai számok nem adnak okot túlzott optimizmusra, a trendek azt mutatják, hogy a gesztenye ismét felértékelődhet, nemcsak desszertként, hanem a modern, egészségtudatos táplálkozás részeként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?