2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Megszólalt a kávékirály: nincs mese, további drágulás jön

Megszólalt a kávékirály: nincs mese, további drágulás jön

agrarszektor.hu
A klímaváltozás, a szállítási zavarok és az új uniós előírások következtében a kávéfeldolgozók költségei emelkednek, így a kávé ára, a jelenlei rekordmagas szintről még magasabbra emelkedhet - figyelmeztetett Giuseppe Lavazza, az olasz kávéfeldolgozó óriás, a Lavazza Group elnöke a Financial Times beszámolója szerint. Kedden, a lodoni robusta kávéfajta - amely globális referenciaértéknek számít - tonnánként elérte a 4844 dolláros csúcsértéket - olvasható a Portfolio cikkében. 

A kávé ára nem fog csökkenni, nagyon magas marad. A kávé ellátási lánc drámai nyomás alatt van.

- mondta egy brit rendezvényen Giuseppe Lavazza. A lavazzához hasonlóan más kávéfeldolgozók is rászorultak az árak emelésére, illetve a haszonkulcs csökkentésére mert a nyersanyagköltségek megugrottak - mondta Lavazza, aki a negyedik generációban vezeti a torinói székhelyű kávécsoportot. Hozzátette, hogy a kávéipar hozzászokott, hogy meg kell küzdenie a magasabb minőségű arabica-babok ingadozó áraival, azonban az olcsóbb robusta legutóbbi kiugrása még több problémát okoz az ágazatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás hatással volt a világ legfontosabb robusta-országaiban, főként Vietnamban és Indonéziában a termelésre, ami eléggé lecsökkentette az ilyen fajtákból rendelkezésre álló mennyiséget

- mondta. Gond, hogy az időjárási előrejelzések szerint a következő vietnámi szüret sem tudja majd pótolni a fogyatkozó robusta készleteket. Ahogy a készletek fogytak és az árak emelkedtek, a fedezeti alapok és más spekulánsok is beszálltak a piacra, ami szerinte tovább hajtotta a határidős árakat. Elmondása alapján, az emelkedő határidős árak azt jelentették, hogy a vállalatnak 2022 óta 800 millió dollárnyi pluszköltsége keletkezett - ami az ebitda 2,5-szeresének felel meg. A magasabb szállítási költségek szintén hozzájárultak ehhez - tette hozzá. A tavalyi év óta a szállító hajóknak el kell kerülniük a Vörös-tengert a húszi lázadók miatt, ez hosszabb útvonalat eredményez, nehézséget okozva azoknak a kávétársaságoknak, akik Ázsiából és a kelet-afrikai országokból szerzik be az alapanyagot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az olasz kávégyártó nettó bevétele 2023-ban 68 millió euró volt, szemben a 2022-es 95 millió euróval, míg az ebitda ugyanebben az időszakban 309 millió euróról 263 millió euróra csökkent - mondta. Hozzátette, hogy az új uniós szabályozás, amely megtiltja az erdők kiirtásával szerzett területeken termesztett kávé importjának értékesítését az EU-ban, még magasabbra fogja nyomni az árakat. Ezen szabályok 2025 elején lépnek hatályba, az EU-ban működő élelmiszeripari vállalatoknak pedig kötelező lesz pontosan bemérni azokat a földterületeket, amelyeken áruikat termesztik.

A kávéágazatban a gazdáknak csak 20 százaléka áll készen arra, hogy megfeleljen a szabályozásnak

- mondta Lavazza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?