Kemény, ami a magyar krumplival történik: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Kemény, ami a magyar krumplival történik: ezt jó, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Habár csak minimálisan, de 2023-ban nőtt a Magyarországon betakarított burgonya mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly ugyanis 216 ezer tonna termett itthon, ez 17 ezer tonnával több, mint a 2022-es 199 ezer tonna. Mindez azonban igencsak sovány vigasz a 2014-es 567 ezer tonnához képest, azóta komoly lejtmenetben van a magyar krumpli.

Elképesztően lecsökkent a Magyarországon betakarított krumpli mennyisége az utóbbi egy évtizedben, ha pedig a 2000-es évek előtti számokat nézzük, még rosszabb képet fest a dolog. 1992 óta nézve, a legtöbb burgonyát 1996-ban takarították be hazánkban, 1,3 millió tonnát, és ezt követően indult be a csökkenés. A következő években még 1 millió tonna felett volt a betakarított mennyiség, ám 2000-ben komoly zuhanás történt, ami azóta is folyamatosan tart. 2023-ban már csak 216 ezer tonna krumpli termett a magyar földeken, ami habár a 2022-es 199 ezer tonnához képest növekedést jelent, nem sok mindenre elég. 2014-ben volt még egy nagyobb, 567 ezer tonnás kiugrás a termésmennyiséget tekintve, ám azóta évről évre egyre rosszabb a helyzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az import az országba

Ahogyan azt korábban megírtuk, a KSH adatai szerint a burgonya (vetőburgonya nélkül) behozatala 13 százalékkal 38,2 ezer tonnára csökkent 2023. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, ahonnan 22 százalékkal kevesebb, 21,2 ezer tonna burgonya érkezett, Hollandiából pedig 18 százalékkal több, 5,55 ezer tonna burgonyát szállítottak hazánkba. A burgonya kivitele 28 százalékkal 2,73 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Románia (-18 százalék, 931 tonna) és Horvátország (+78 százalék, 705 tonna) volt.

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar burgonyatermesztők

A magas energiaárak mellett az emberi munkaerő hiánya is jelentősen hátráltatja a vetőburgonya-előállítókat Magyarországon, és jellemzően kevesen vállalkoznak vetőburgonya-előállításra, mert nagy szaktudásra van szükség ezen a területen. Étkezési burgonya-fronton sem jobb a helyzet, a fajták megismertetése ugyanis nagyon lassan halad az előállítók között, sokkal több rezisztens fajta ültetésére lenne szükség. Mindezek mellett a tárolási kapacitás, az öntözés, illetve a szervezett piac hiánya is jelentősen nehezíti az ágazat munkáját - hangsúlyozta a hatóság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?