Ezt a jövőben minden gépgyártónak komolyan kell vennie: sok múlhat rajta

Ezt a jövőben minden gépgyártónak komolyan kell vennie: sok múlhat rajta

agrarszektor.hu
A számítások szerint 2050-ig 9 milliárdra fog nőni a Föld lakossága, ám a növekedés a 2070-es évekig eltarthat. Ezt a megnövekedett emberiséget pedig el kell látni élelmiszerrel, amihez arra van szükség, hogy az élelmiszer-termelés a következő évtizedekben mintegy 50%-kal növekedjen. További problémát jelent, hogy a rendelkezésre álló, megművelhető területek legfeljebb 3%-kal bővülhetnek. Váradi Zoltán, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetője szerint éppen ezért fontos, hogy a mezőgazdaság és a mezőgazdasági gépgyártók a hatékonyság növelésére koncentráljanak.

A szakember a vállalkozás kecskeméti nyílt napján arról is beszélt, hogy a klímaváltozás egyre komolyabb hatással van a mezőgazdaságra, ezzel együtt a mindennapi életünkre is. Éppen ezért miatt nemcsak a lakosságnak, de a mezőgépgyártóknak is nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. Ez utóbbiak az új technológiák, gyártásmódok és eljárások révén alkalmazkodhatnak a megváltozó igényekhez és elvárásokhoz.

Váradi Zoltán a cégcsoport elmúlt években végrehajtott beruházásai közül a nagyobb szélességű munkagépek, valamint a zöldsoros gépek fejlesztését emelte ki. Mint mondta, az elmúlt években egyre inkább trend lett az is, hogy a gyártók megpróbálnak minél több műveletet egy gépbe integrálni. Ez a menetszámok csökkentése mellett a talajvédelem szempontjából is kedvező, mivel visszafogja azok tömörödését is.

A szakember szerint jövőben fel fognak értékelődni az autonóm rendszerek. A Kuhn ilyen irányú legújabb fejlesztései, amelyeket a 2023-as Agritechnicán mutattak be, így hamarosan megjelenhetnek az európai piacokon is. A nyílt nap a 8-15 méteres munkaszélességű zöldsoros gépek és a 300 lóerő fölötti talajművelő gépek szántóföldi bemutatójával folytatódott, ahol bemutatták a vállalt új rendképzőjét és önjáró permetezőjét is.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?