Itt van 2024: kemény év lesz, néhány pozitívummal

Itt van 2024: kemény év lesz, néhány pozitívummal

agrarszektor.hu
Alapvetően nehéz évet, a koncentráció felgyorsulását, a gyengébbek szorult helyzetét, a jobbak térnyerését várják az agrofood szektorban meghatározó vezetők 2024-től. A kemény jóslatok között azonban rendre felmerülnek pozitív várakozások is: ilyenek a stabilizálódás, a válság enyhülése és sokat várnak a szereplők a vidékfejlesztési források megjelenésétől is.

– jelentette ki a közelmúltban az Agrárszektornak adott interjújában Szabó Ákos, a A Tranzit Csoport vezérigazgatója a víziszárnyas-ágazatra utalva. Hozzátette ugyanakkor, hogy a

a régióban folyamatosan tárgyalásban is vagyunk, keressük azokat a társaságokat, nem csak az Európai Unióban, hanem például Szerbiában is, amelyek felvásárlásával növekedni tudunk.

Ez a kettősség jól jelzi mindazt, amit a tágabb értelemben vett hazai agrofood szektor az újévtől vár. Az elmúlt hónapok szakértői megszólalásain végigfutott ez a kettősség, alapvetően interjúalanyaink a bizonytalanságot, a problémákat hangsúlyozták, de mindig hozzátették, hogy a koncentráció, a hatékonyság növelése kiutat jelent a mostani helyzetből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erősödhet a koncentráció

Ezt vetíti előre 2024-re Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője is. Mint az Agrárszektornak elmondta: továbbra is a probléma az elaprózott üzemméret, még koncentrálódnia kell az üzemeknek, mind a tenyésztésnek, mind a feldolgozásnak, és még több tőke kell ebbe az ágazatba. Támogatási, kockázati, saját és banktőke egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: a koncentráció már 2020-ban elkezdődött, amikor véget ért az olcsó pénz és a kirívó események nélküli gazdasági környezet korszaka. Az infláció, a termelési költségek megnövekedése, az aszály, majd rá egy évre a terményárak bezuhanása, az inputanyagok drágulása és a beszerzésének kérdései ezt mind erősítették.

Mintha egy nagyobb és ellenálló szervezetnek kellene ahhoz lenni, hogy meg tudjunk felelni ennek a sok követelménynek. A pesszimista jóslatok szerint 2024 tömeges bedőlések éve lehet, ám én ebben nem hiszek. A koncentráció fog felerősödni.

Hogy milyen mértékben, az a szakember szerint azon fog múlni, hogy a kamatszintek mennyire fognak normalizálódni, és tudnak-e a szereplők külső finanszírozást igénybe venni.

Rossz esetben sem számítok csődhullámra, de akkor a koncentráció gyorsulhat fel. Ez egy olyan, a körülmények által kikényszerített folyamat, amit magunktól korábban nem jártunk végig. A hatékonyság javítása, a piaci siker, a kihívásoknak ellenállás képessége, de még a generációváltás nehézségei is ezt indokolják, minden vektor egy irányba mutat.

Két pólus lesz

Hasonlóan nyilatkozott a kérdésben Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője is, aki szerint 2024-ben fokozódni fog a mezőgazdáság kétpólusúvá válása. A magas önköltségek nem mindenkinek teszik lehetővé a nyereséges gazdálkodást, ami béklyót vet a beruházásaik elé, míg azok, akik stabil finanszírozási környezetben tudtak maradni, nagyot léphetnek előre.

A pályázatok jól kiszámítható ütemben fognak érkezni, a kamatok folytatják lecsorgásukat. Arra viszont nem számítok, hogy a támogatott hitelkonstrukciók kínálata újra kiszélesedik. Jelenleg a mezőgazdaság hiteleinek 70, az élelmiszeriparénak 60 százaléka ilyen. A szemléletváltás gyorsulására számítok 2024-ben.

Új stratégia kell

A szakember úgy véli, hogy az egész agrárstartágiánk átgondolására van szükség, és segítséget kell adni a gazdálkodóknak a termelési szerkezet fenntartható irányban való átalakításához. A piaci méréseket is meg kell reformálni, lehetőleg nagyon gyorsan. Értékláncokat kell szervezni, piaci csatornákat kiszélesíteni. Mindezt a fenntarthatóság, a technológiai fejlesztések mellett. Nagyon sok a tennivaló – tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előzőkből következik, hogy nem számítunk arra, hogy jövőre minden más lesz, és folytatják a korábbi dinamikus növekedésüket a beruházások. Ráadásul a legtöbb agrárcég a korábbinál rosszabb pénzügyi beszámolókkal jön majd megújítani, bővíteni hitelkereteit. A bankokra is nehéz döntések várnak.

A pályázatok sokat számítanak

Növekedés helyett inkább recessziós helyzetet vár Váradi Zoltán, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetője 2024-től. Hangsúlyozta: emellett még ott van az éghajlatváltozás, valamint a jelenlegi feszült geopolitikai helyzet, ami befolyással van az inputanyagok, az energiahordozók és a termények áraira is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cégvezető ugyanakkor pozitívumot is lát az idei évben: kedvező szerinte, hogy megjelent a KAP rendelet: ez alapján már a 2024-es év elején elindulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, és a következő időszakban egy rendkívül magas, 2900 milliárd forintos forrás áll majd az ágazat szereplőinek rendelkezésére támogatás formájában.

Az új 2023-27-es időszakot átfogó Stratégia Tervben 2 pillér mentén oszlanak el a támogatások. Az I. Pillérben közvetlen támogatások, a II. pillérben pedig a vidékfejlesztési támogatások találhatóak. Az Agrárminisztérium tervezete szerint az I. pillér esetében összesen nagyjából 2 508 milliárd Ft támogatás várható. A II. pillérben pedig vidékfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és Zöld jövős fejlesztésekre jut támogatás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KAP stratégiai tervében 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani. A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8 800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is. A terv egyik prioritása 7 700 gazdaság korszerűsítése.

Erős kereslet, de bő kínálat is várható

Némi reménysugár világlott ki a közelmúltban egy a Corteva Agriscience által szervezett eseményen is. Ezek szerint jelenleg erős globális kereslet tapasztalható a mezőgazdasági alapanyagok iránt és rekordszintű a kereslet a gabona, az olajos magvak és a hústermékek iránt a 2023-24-es termelési évben. 2023-ban rekordszintű volt a kereslet a bioüzemanyagok iránt is, 2024-ben ebben várható további növekedés is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos látni ugyanakkor azt is, hogy a világ nagy termőterületeit illetően elmondható, hogy az amerikai készlet-felhasználás arányok több szójabab-ültetvényt jeleznek. Összességében rekordot jelentő szójatermés várható a nyugati féltekén, miközben a globális kereslet továbbra is erős, bár a regionális termelés változó.

Stabilitás kérdőjelekkel

Gazdasági stabilitálást, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget remélnek az élelmiszeripari szereplők is 2024-től, igaz, fenntartásokkal. Az Agrárszektor 2023 konferencián elhangzottak szerint nem biztos, hogy ez meg tud valósulni, hiszen, mint fogalmaztak, 2024 a magyar élelmiszeripar és az élelmiszerexport visszaépítkezésének a kezdete lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében a kis- és középvállalatok érzete sem egységes 2024 esetében. Egy éve hullámzóak a cégek pénzügyi várakozásai, jelenleg az előző negyedévhez képest enyhén alacsonyabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel terveznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Átlagosan 7,9 százalékos bevétel-, és 3,9 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami továbbra is alulmarad a 2024-re prognosztizált inflációval szemben - derült ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből. A visszafogott pénzügyi eredmények a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!