Megszólalt a szakember: jövőre stabilizálódhatnak az energiaárak itthon

Megszólalt a szakember: jövőre stabilizálódhatnak az energiaárak itthon

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és az energiahatékonyság mindenki pénztárcáját érinti. A koronavírus-járvány és a háborúk előtt stabilak voltak az energiaárak, utána viszont igazi árrobbanásokkal néztünk szembe. Most látni erősebb stabilizálódást, de a nemzetközi trendek azt mutatják, jövő évtől állhatnak vissza az árak - mondta Fehér Róbert, a 8G Energy vezérigazgatója a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián, Kecskeméten. A szakember az előadása során kiemelte, hogy miért lenne érdemes többet és jobban foglalkozni a mezőgazdaság energiaellátásával.

A helyben termelt napenergiával jelentős megtakarítást lehet elérni. Már szélenergiát is lehet telepíteni Magyarországon, a szélerőművek akár éjszaka is tudnak energiát termelni, ezt ki kellene használni

- vélekedett Fehér Róbert.

Fehér Róbert előadásában kitért arra is, hogy a mezőgazdaságban az energiafogyasztást stabilizálni kellene, valamint az öntözés energiaigényeit is biztosítani kell. A biogáz és a biomassza felhasználása pedig szintén nagyon fontos lenne a szektorban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termőföldeken gyakran nem lehetséges termőterületek használata napenergia hasznosításához, de van olyan megoldás, ami lehetővé teszi a napelemek mezőgazdasági területeken való elhelyezését, például épületek vagy a földek fölött. Ez optimalizálja a területkihasználást és minimalizálja a konfliktusokat a termőföldek és az energiafogyasztás között.

Mi lehet a megoldás?

A szakember szerint a helyben történő energiaellátás lehet a kulcs, hiszen jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a vállalatok számára. Az energiaközösségek alkalmazásával pedig minimalizálható az elvesztett energia mennyisége.

Az energiaellátással megéri az agráriumban is foglalkozni, már csak környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is. Az üzemeltetés tervezhető és kiszámítható, hatékony a működése és a versenyképességüket is javíthatják vele a termelők. Ráadásul több agrárpályázat is elérhető, ami ugyancsak segítheti a gazdálkodókat.  

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?