Itt az új trend, ami egyszerre versenyképes és fenntartható

Itt az új trend, ami egyszerre versenyképes és fenntartható

agrarszektor.hu
A biomegoldások a természet eszközei, amelyek hatékony lehetőséget kínálnak a fenntartható és zöldebb jövő felé vezető út felgyorsításához, miközben potenciálisan erősítik Európa ellenállóképességét, az ellátási lánc szuverenitását és versenyképességét. A különböző új technikákkal, a mesterséges intelligencia használatával jelentős változásokat érhetünk el a jövőben.

Olyan technikákat vagy folyamatokat alkalmazhatunk, mint például az élelmiszerek fermentálása - a fenntarthatóbb élelmiszerrendszer érdekében - , vagy akár az enzimek ipari méretezése - gyártási folyamatok felgyorsítására - , miközben vizet, energiát és nyersanyagokat spórolhatunk meg. Bár az ágazat nem új keletű, de most van leginkább piaca a feltörekvő biomegoldásoknak. Ez magában foglalja a megújuló energia és az üzemanyagok fejlesztését is, bioalapú megoldásokat hozva létre az iparágak számára - írja cikkében a az Euractiv.com.

A mezőgazdasági vetőmagkezelések során is egyre több a biomegoldások alkalmazása. Két baktréiumtörzs kombinációit használják vetőmagok kezelésére. Az egyik élő gátat hoz létre a vetőmag körül, amely megakadályozza az olyan, talajban élő káros bogarak károsítását, amelyek egy fiatal növények kissebb, sérülékeny gyökereiből táplálkoznának. Ez a fajta biológiai növényvédelem a BASF által megalkotott biomegoldás és csak egy példa arra, hogy a hasznos élő szervezetek és a természetazonos anyagok hogyan segíthetik a növényvédelem javítását, illetve támogathatják a növényeket életciklusuk során, miközben hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőhöz.

A biomegoldások világpiacának (beleértve az európai piacot is) értéke a 2020-as 240 milliárd eurós referenciaértékről 2030-ra 640 milliárd euróra emelkedhet. Ez a növekedés rávilágít arra, hogy az efféle megoldások jelentős gazdasági potenciált kínálnak Európának helyi és globális szinten is. Fontos megjegyezni, hogy Európa a biomegoldások stratégiai felhasználásával megerősítheti a fenntarthatóságát, ellenálló képességét és versenyképességét.

A zöld forradalom

Az ipari bioforradalom egyszeri lehetőség Európa számára. Egy apró bioforradalomnak hatalmas hatása lehetne. A biológiai tudományokkal és technológiával kapcsolatos kutatás és innováció terén elért haladás kiaknázatlan lehetőségeket teremtett a biológiai megoldásoknak, amelyek segíthetik Európát és a világ többi részét korunk legnagyobb kihívásainak megválaszolásában.

A mesterséges intelligencia (AI) gyorsan bebizonyítja, hogy átalakító hatással van a biotechnológiára. Az új biomegoldásokon dolgozó biotechnológiai vállalatok elkezdék használni a mesterséges intelligenciát bizonyos folyamatokhoz, például az ösztönzéséhez és új, üzleti modellek felfedezéséhez. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a kémiai vegyületek optimalizálását, megjósolja, melyek a leghatékonyabbak, és csökkenti a laboratóriumban tesztelendő vegyületek számát. Ez jelentősen csökkenti az új gyógyszerek előállításához szükséges időt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fenntartható jövő

Ha Európa el akarja érni a Fit for 55 és a Farm to Fork stratégiákban meghatározott zöld célokat, illetve ha a Green Deal be akarja teljesíteni ígéretét, nem utolsósorban az élelmiszer- és takarmányhiány kontextusában, a biomegoldásoknak Európa stratégiájának szerves részét kell képezniük.  A meglátás az, hogy Európát visszahozzuk egy olyan világba, ahol jelentősen csökkentjük a fosszilis anyagok, a víz és a szántóföld iránti igényünket. A biomegoldások már most is csökkentik a környezeti és éghajlati hatásokat különböző ágazatokban, például az élelmiszertermelésben, az iparban, a közlekedésben és az energiaellátásban, illetve jelentős szerepet játszanak a biodiverzitás megőrzésében és növelésében is. 

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású betondzsungel

Amikor okot szeretnék találni a mai bioforradalomra, csak városi tájaink szüntelen terjeszkedését kell pásztáznunk, ahol a cement nélkülözhetetlen szövetségesként jelenik meg, de még mindig hosszú és baljós árnyékot vet - a CO2-kibocsátás jelentős forrása.

A Biomason, az ökológiai mérnökök élvonalába tartozó innovatív vállalat megoldást kínál ebben a környezetvédelmi zsákutcában. Úttörő eljárásuk szinte elhanyagolható szénlábnyomot hagy maga után, elkerülvén a fosszilis tüzelőanyaggal működő kemencék hazsnálatát, illetve a mészkő égetését - ez a két "tettes" felelős a cementgyártás fő környzeti problémaiért. Ebben a korszakban, ahol a fenntarthatóság felé vezető minden lépés számít, a biocement nemcsak alternatívaként jelenik meg, hanem az emberi találékonyság természettel való együttműködésének bizonyítékaként. Olyan építkezések ígéretét rejti magában, amely fizikailag monumentálisak, de környezeti hatásban minimálisak.

Új genomikai technikák

A szelektív nemesítést és a keresztbeporzást régóta alkalmazzuk a kívánatos tulajdonságok kijavítására és a terméshozam növelésére. A mai mezőgazdasági arzenálban a New Genomic Techniques (NGT) a legújabb résztvevők ennek az ősi témának a továbbfejlesztésében. Az NGT élvonalbeli eszközei azt ígérik, hogy azt teszik, amit őseink, de nagyobb sebességgel és pontossággal. A hagyományos mutagén technikákkal ellentétben, amelyek a sugárzás, vagy a kémiai expozíció véletlenszerű hatásaira támaszkodnak, az NGT célzottabb megközelítést kínál. Lehetővé teszik a tenyésztők számára, hogy nullázzák a növény DNS-ében lévő meghatározott géneket, megnyitva az utat új, fenntarthatóbb tulajdonságok kifejlesztéséhez, vagy a rokon növények elvesztett képességeinek visszaállításához.

EZ IS ÉRDEKELHET

A következmények lényegesek. Az NGT technikáival a tenyésztők nagyobb pontossággal és gyorsabban javíthatják a termést, mint hogy azt hagyományos, véletlenszerű nemesítési technikák valaha is megengedték. Ezek az innovatív eszközök lehetővé teszik az éghajlatváltozással szemben ellenálló, a kártevőkkel szemben ellenálló, kevesebb műtrágyát és növényvédő szert igénylő, vagy magasabb hozamot biztosító, továbbfejlesztett növényfajták pontos és hatékony fejlesztését. Itt, a mezőgazdaság új korszakának küszöbén ezek a technikák és technológiák elengedhetetlenek lesznek az élelmiszertelmelés terén a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?