Feldman Zsolt: nem büntetni, hanem ösztönözni kell a gazdákat

Feldman Zsolt: nem büntetni, hanem ösztönözni kell a gazdákat

Megbukott az erőszakosan kialakított, a gazdák szankcionálására épülő zöld átállás, jóllehet a környezetvédelmi elvárásoknak lehet szerepük az agrártámogatásban, ha az nem a termelők büntetésére, hanem az ösztönzésre épít – jelentette ki Feldman Zsolt államtitkár a Portfolio AgroFuture 2024 konferencián Kecskeméten. Az új támogatási rendszer kialakítása a következő hónapokban, éppen a magyar elnökség idején indul, ez olyan lehetőség, amit ki kell használni.

Két átmeneti év becsúszott az agrártámogatásokban, és ez alapvetően azért történt, mert a zöld átállás rendkívül bonyolult folyamat, nagyon nehéz szülés volt

- jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára nyitóelőadásában kifejtette: ha megnézi valaki, hogy a tüntető gazdák milyen követelésekkel álltak elő, több fontos pontot is talál. Az adminisztráció, nyugaton a természet helyreállítása, az ukrán határhoz közel pedig a beáramló import jelentette a fő problémát. Időközben nagyon megnehezedett a gazdálkodás a klíma miatt is.

Eddig nem születtek jó válaszok

Mint elmondta, ebben olyan uniós szintű megoldásokat kell találni, ami rövidtávon és perspektívájában is képes kezelni a problémát, amelyhez alapvetően új szemlélet kell.

Mi nem a klímaváltozás okozójának, hanem alapvetően elszenvedőjének tartjuk a mezőgazdaságot

- tette hozzá. Az előadásban kitért arra is, hogy számos elem megváltozott a támogatási rendszerben 2023-tól: megjelent az agroökológiai program, a vetésváltás és számos új szabály, a KAP források jelentős részét pedig kötelező klímavédelmi intézkedésekre költeni. Mint fogalmazott:

bicskanyitogató ugyanakkor, hogy a megfelelőségi elvárásrendszer megmaradt, hiszen a régi elvárásokat és az újakat is be kell tartani. Nem hiszünk abban, hogy a gazdák büntetésével lehet megoldani a zöld átállást, mi alapvetően az ösztönzésben hiszünk.

Erre sok elem épül, az agroökológiai programtól kezdve az állatjóléti támogatásokig. A követelmények mellett alapvetően a lehetőségeket is megteremtik ezek az elemek – tette hozzá.

Új rendszert kell kialakítani

Az adminisztratív egyszerűsítési csomag egy kompromisszumos javaslatként született meg, amely egyfajta minimumot jelent a mostani időszakban és számos fontos lehetőséget kinyit, de nem átütő erejűek. A vetésváltás diverzifikációval is teljesíthető lesz, ami az érintetti körnek fontos, de az alapvető struktúrát nem érinti – említett példát az államtitkár.

A magyar elnökség ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutassunk a tagállamokkal közösen az Európai Bizottságnak a 2027 utáni támogatási rendszer kialakításához. Nem titok, hogy mi egy versenyképes, gazdabarát és válságálló rendszer kialakításán fogunk dolgozni.

Most dől el a 2027 utáni rendszer

Fontos szempont, hogy éppen a magyar elnökség fogja elindítani azt a vitát, hogy miképpen alakítsa ki az Európai Unió a 2027 utáni támogatási rendszer kereteit. Eközben még a jelenlegi rendszer első tapasztalatait is csak most lehet levonni, bár a gazdatüntetések az első reakciókat már megmutatták – fogalmazott Feldman Zsolt.

Bevált-e az AÖP, mi legyen a kötelező és mi az önkéntes zöld vállalás? A Közös Agrárpolitika eszközrendszerében milyen működőképes válaszok vannak a piaci válságok kezelésére?

 – tette fel a kérdéseket az államtitkár, amelyre a többi tagállammal válaszokat kell keresni.

Az eddigi agráriumhoz való viszonyrendszer elégtelen, és sok szempontból ellenséges volt, nem véletlenül mondják, hogy Brüsszelben változásra van szükség. A politikai célkitűzések ugyanis az agrárium szintjén elbuktak, látszik, hogy az erőszakos megoldások nem vezetnek eredményre.

Az új rendszer kialakításában megvan a zöld átmenet helye, de nem büntetéssel, hanem ösztönzéssel, akkor, ha az érintett szereplők partnerek ebben.

- fogalmazott Feldman Zsolt.

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?