Fontos kijelentést tett Nagy István az uniós közös agrárpolitikáról

Fontos kijelentést tett Nagy István az uniós közös agrárpolitikáról

agrarszektor.hu
Újra a gazdálkodókat kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani, ez a magyar EU elnökség egyik prioritása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Janusz Wojciechowskival az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával egyeztetett Budapesten.

A tárcavezető kiemelte, a következő programozási időszakban úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazat klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulását, hogy tekintettel vagyunk arra, hogy az európai gazdák az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós állampolgárnak. Az EU stratégiai autonómiájának része kell hogy legyen az élelmiszerszuverenitás.

Nagy István kifejtette, hogy a magyar EU-elnökség azon fog dolgozni, hogy a tanács olyan javaslatot tegyen a következő Európai Bizottság számára, amely olyan új, 2027 utáni Közös Agrárpolitikát eredményez majd, amely helyreállítja a környezeti és versenyképességi szempontok között megbomlott egyensúlyt. Kiemelten kell támogatni a hagyományos európai mezőgazdaság gerincét adó családi gazdaságokat, hiszen ezek a termelők a méretüknél fogva hátrányban vannak - hangsúlyozta a tárcavezető.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a generációs megújulás érdekében kiemelten kell segíteni a fiatal gazdálkodókat is. Ez a korosztály az, amely nyitottabb az újításokra, a digitális és precíziós eszközök használatára, ami elengedhetetlen a mezőgazdasági ágazat hosszú távú versenyképességéhez. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?