2024. június 17. hétfő Laura, Alida
Ősbaktériumokkal állítanának elő szárazságtűrő növényeket

Ősbaktériumokkal állítanának elő szárazságtűrő növényeket

agrarszektor.hu
Edinburgh-i növénybiológusok európai tudósokkal együttműködve azt vizsgálják, hogy a több százezer évvel ezelőtti mikrobák segíthetnek-e a mai növényfajoknak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz. A Heriot-Watt Egyetem csapata félmillió fontot kapott az Európai Unió tudományos kutatási kezdeményezésétől, a Horizon Europe-tól a négyéves projektre – írja a Yahoo Finance.

Dr. Ross Alexander, a Heriot-Watt egyetem növénymolekuláris biológusa elmondta: A Tolerate csoport a paleolitikumból származó, körülbelül 100-200 ezer évvel ezelőtti talajmintákat használ, mivel a bolygó akkor is melegedett, akárcsak most.

A projekt célja, hogy kiderítsük, vajon a múlt növényei, a talaj és a baktériumok segíthetnek-e a jelenlegi növényeinknek túlélni a gyorsan változó bolygón.

Kiszáradt földeken

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az aszályok egyre inkább kihatással lesznek a terményekre világszerte.

A németországi Alfred Wegener Intézet kutatói már vizsgálták a mintákból származó néhány ősbaktérium DNS-ét. A Heriot-Watt csapata teszteket fog végezni annak megállapítására, hogy ez az ősi DNS segíthet-e a mai baktériumoknak a növények támogatásában vízhiány idején.

A baktériumok jelentik a megoldást?

Dr. Alexander elmondta: "A baktériumok hatalmas szerepet játszanak a növények egészségében. Olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek segíthetnek a növényeknek megtartani a nedvességet a gyökerek körül, ragasztóként működnek a talaj fenntartásában, vagy segítenek a növényeknek felvenni a szükséges tápanyagot.

Föld feletti, ellenőrzött növekedési kamrákat fogunk használni, hogy kiderítsük, vajon a baktériumokat fel tudjuk-e használni az árpa, Skócia egyik legnagyobb terményének aszálytűrésére.

Stephen Euston professzor, a Heriot-Watt egyetem élelmiszerkémiai szakértője elmondta: "Skócia-szerte felvettük a kapcsolatot a gazdákkal és földtulajdonosokkal, hogy talajmintákat szerezzünk.”

Gazdasági előnyöket várnak

Az Egyesült Királyságban és világszerte a mezőgazdasági rendszerek többszörös stresszel néznek szembe, többek között az éghajlatváltozással, a lakóterületekkel kapcsolatos nyomással és a népesség növekedésével.

Ezen túlmenően, a baktériumok által termelt molekulák, amelyek segítenek javítani a talaj és a víz hozzáférhetőségét a növények számára, máshol is értékes felhasználási területeket jelenthetnek. A csapat egy PhD-hallgatót és egy posztdoktori hallgatót vesz fel a kutatáshoz. A szakértő elmondta:

Azon dolgozunk, hogy elég nagy mennyiségben állítsuk elő ezeket a molekulákat, hogy például biomedicinális és ipari tisztítási alkalmazásokban tesztelhessük őket. Az, hogy hozzáférünk ezekhez az ősi mintákhoz, hihetetlen bónusz. Hatalmas biológiai erőforrás-gazdagság lehet, amelyet kiaknázhatunk a jelenlegi és jövőbeli környezetünk javítása érdekében Skóciában és szerte a világon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?