Letarolta a fagy ezt a térséget: óriásiak a károk az ültetvényekben

Letarolta a fagy ezt a térséget: óriásiak a károk az ültetvényekben

agrarszektor.hu
Jelentős fagykárokat szenvedtek a csonthéjas és bogyósültetvények Szerbiában. Az április közepén és végén érkező fagyok és hóesés akár 20 százalék körüli terméskiesést okozhatott déli szomszédunknál.

Április közepes táján olyan vastag hótakaró fedte be a málnaültetvényeket Szerbiában, a Kragujevác központú Szumadija körzetben (Šumadijski okrug), hogy egyes körzetekben letörte a már bőven virágzó hajtásokat. Április végén több éjszaka is mínusz 5-6°C-ra hűlt le a levegő Szerbia nyugati részén, a fő gyümölcstermő vidékeken, de Szabadka és Meroszina mellől is jelentettek károkat főleg cseresznye- és szilvaültetvényekből - írja a FruitVeB.

Szerbiáról még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogy Magyarország 80-90 ezer hektár közötti gyümölcstermő területével szemben déli szomszédunknál 190 ezer hektáron termesztenek gyümölcsöket, ennek a területnek 20% körüli részen bogyósokat (az éves málnatermés 120-130 ezer tonna körüli). A teljes évi gyümölcstermés 1,5 millió tonna körül szokott alakulni, de szakértők szerint az idei évben 230-250 ezer tonnás veszteséggel lehet számolni a tavaszi időjárás miatt, ami 1,25 millió tonna körüli gyümölcstermést valószínűsít.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?