Olyan hideg lesz hamarosan, amilyen rég volt Magyarországon: jön a fagy

Olyan hideg lesz hamarosan, amilyen rég volt Magyarországon: jön a fagy

agrarszektor.hu
Sorra dőltek meg hazánkban a melegrekordok az elmúlt napokban, hetekben, a növények pedig a tavaszt érezve fejlődésnek indultak. Már az északi országrészben is közvetlenül virágzás előtt áll a kajszi, ami a tavaszi fagykárok esélyét nagyon megnöveli, hiszen az előző években több olyan márciusunk is volt, amikor volt erre példa. A jövő hét közepén markáns lehűlés jön hazánkban, kisebb csapadék is várható, akár már hó is hullhat, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Az elmúlt egy hét során több gyenge időjárási front is érintette térségünket, de jelentős csapadék ezekből csak északon hullott. A harminc napos csapadékösszeg hazánk döntő részén 5-30 mm-es hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a korábbi bőséges esők miatt azonban az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig 10-70 mm-rel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön - derül ki a HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

10 napos csapadékösszeg 2023. február 28-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. február 28-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 28-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 28-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 28-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. február 28-ig (mm)

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 Celius fokkal magasabban alakult. Fagy gyakorlatilag nem volt az előző 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Napközben pedig jellemzően 15 fok körül, hétfőn és kedden a Tiszántúlon 20 fok körül alakult. Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket. 

Maximum hőmérsékletek 2023. február 27-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. február 27-én (Celsius fok)
Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024 február 28-ig (Celsius fok)
Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024 február 28-ig (Celsius fok)

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket csak kissé tizedelte meg a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A talajfagy a maximális mélységét (5-25 cm) január közepén érte el ezen a télen, ami igen sekély és az is csak rövid ideig tartott. A tél jelentős részében egyáltalán nem volt fagy a talajban. Belvízfoltok főleg az Alföldön fordulnak elő, ezek kiterjedése lassan csökken. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében, január első hetében, valamint februárban azonban jelentősen meghaladta a hőmérséklet ezt a küszöbértéket. A vetések meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, mely a belvízfoltokban ki is pusztult. A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. Az ország nagyobb részén egy kis (az Alföld déli részén kicsit nagyobb) esőre szükség lenne, mert a talaj fölső része kezd kiszáradni, miközben északon sokfelé továbbra is túltelített a talaj.

A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén. A kajszi a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén -10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban, amikor a márciust hideg, száraz északkeleti áramlás dominálta. Megpattant a rügy a körtéken és birsen is.

A következő napokban egyelőre, egészen keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő. Térségünktől délre egy légörvény áramlási mezejében kezdetben többször is nedves levegő érkezik fölénk, így pénteken és szombaton sokfelé várható eső. A csapadék mennyisége területi átlagban azonban jellemzően 5 mm alatt marad. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14 és 19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején várhatóan egy anticiklon alakul ki Skandinávia fölött, mely északkeletire fordítja fölöttünk az áramlás irányát. Ez pedig markáns lehűlést jelent hazánkban szerdától. Kisebb csapadék is várható, akár már hó is hullhat, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?