Meglett a böjtje a 2023-as jó évnek a francia kajszitermelőknél

Meglett a böjtje a 2023-as jó évnek a francia kajszitermelőknél

agrarszektor.hu
A 2022-es és 2023-as bőséges termések után a fák túlterheltsége jelentkezett a francia kajsziültetvényekben, és fagykárokkal is számolniuk kell a termelőknek. Mindezek miatt az előzetes becslések szerint idén 30 százalékkal kisebb kajszitermés várható a tavalyinál Franciaországban. 

Bruno Darnaud , az AOP Pêches et Apricots de France elnöke szerint fagykárok és további fagyveszély, alternancia, egyes régiókban pedig heves esőzések rontják a francia kajszitermés idei kilátásait. A Medfel konferencia időpontjában, az április 24-ről 25-re virradó éjszaka is dolgoztak a fagyvédelmi eszközök, de az előrejelzést még az esetlegesen bekövetkező fagykárok figyelembe vétele nélkül készítették el. A 2024-es szezonra vonatkozó prognózis számai így sem túl kedvezőek, a 87.852 tonnás előrejelzett mennyiség 29%-kal marad el a 2023-as 123.333 tonnás betakarított volumentől - írja a FruitVeB. Ez a terméscsökkenés, amelynek csak a mértéke kérdéses, több okra vezethető vissza, és ebben a fagyok még benne sincsenek, mivel ezek hatásait egyelőre nem tudjuk felmérni. Az egyik legfontosabb tényező, hogy 2023-ban és 2022-ben is kifejezetten jó kajszitermés volt Franciaországban, ez pedig túlterhelte a fákat. A másik ok a több körzetre lezúduló csapadék, amely elsősorban Gard és Crau régiókban, valamint a Rhône völgyében okoz problémákat.

Egyszerűen nincs virág a fákon, vagy csak nagyon kevés. Sőt, a Bergeron fajtakörnél igen kevés a gyümölcskezdemény. Több, mint 200 mm volt a csapadékfelesleg az utóbbi hónapokban a szokásoshoz képest, és ez pont a virágzás időszakát érintette

- emelte ki Bruno Darnaud. Összességében a francia kajszitermés 30-40%-kal maradhat el a 2023-as, bőséges terméstől. Ez az ötéves átlaghoz képest is 13%-os csökkenést jelent. A francia kajszibarack-szezon két héttel tart előrébb az átlagos menetrendnél, de az április végi fagyok miatt ez az előny némileg mérséklődhet. Bruno Darnaud ezért erre a szezonra normális júniusi mennyiségeket, majd egy kissé kaotikusabb júliusi hónapot vár, ahol bizonyos fajták hiányozni fognak, ezt pedig egy mérsékelt kínálattal jellemezhető augusztus követheti, de a francia termés képes lesz ellátni a belföldi piacot áruval.

A három fő termesztőkörzetben a következőképpen alakulnak az előrejelzett mennyiségek:

  • Rhône-Alpes régióban, Franciaország legfontosabb körzetében a tavalyi 65 ezer tonnás volumenhez képest a heves esőzések és az alternancia hatás miatt 40,3 ezer tonnás mennyiséget valószínűsítenek.
  • Languedoc-Roussillon: a 2023-as 39,8 ezer tonnás termést követően itt is visszaesés várható, de a terméspotenciál viszonylag normális, sőt, ritkításra lesz szükség - ebben a régióban 33,5 ezer tonnás termést prognosztizálnak.
  • Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA): ebben a régióban is visszaesést prognosztizálnak: a 2023-as 18.655 tonnás termést követően 13.986 tonnás volumen várható, különösen Gard és Crau körzetek hozamai érintettek.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?