Örülhetnek ezek a kajszitermelők: lesz bőven gyümölcs idén

Örülhetnek ezek a kajszitermelők: lesz bőven gyümölcs idén

agrarszektor.hu
Olaszországban a 2023. évihez hasonló kajszitermés várható az idén. Habár Dél-Olaszországban a hidegidőszak nélküli enyhe tél okoz terméskiesést, Emilia-Romagna a tavalyi fagyok és áradások után behozza a lemaradást.

Olaszországban hamarosan megkezdődik a kajszi betakarítása, és az április végi Medfel prognózis szerint a 2023-as 214 ezer tonnához hasonló termés várható. Az utóbbi években az időjárás egyáltalán nem volt kegyes az olasz termelőkhöz - gondoljunk csak a tavalyi áradásokra - így nem is csoda, hogy a termőterület az utóbbi két évben 4-4%-kal csökkent - írja a FruitVeB.

Bár a tavalyival nagyjából megegyező termést várnak, ez nem jelenti azt, hogy minden termesztőkörzet az egy évvel korábbi volument produkálja. Valójában egy dinamikus egyensúlyról van szó, mivel Dél-Olaszország (ide tartozik Szicília és Szardínia is) a hideg időszak nélküli, rendkívül enyhe tél miatt a 2023-as 135 ezer tonnás termés után csak 119 ezer tonnás termésben reménykedhet, ezzel szemben Emilia-Romagna körzetében az idén eddig nem voltak sem fagyok, sem áradások, sem viharok, így a tavalyi 57 ezer tonnát követően 74 ezer tonnás termésben bízhatnak a gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?