2024. június 25. kedd Vilmos
Meglepő dolog derült ki a gyepekről Magyarországon

Meglepő dolog derült ki a gyepekről Magyarországon

agrarszektor.hu
A gyepek legmegfelelőbb hasznosítási módját számos tényező befolyásolja, ezek közül azonban az egyik legfontosabb a terület ökológiai fekvése. Ez azt mutatja meg, hogy a talaj pórusainak évi átlagban hány százaléka telített vízzel. Ez a tulajdonság többek között a gyep fajösszetételét, a kihajtás, illetve a géppel való járhatóság idejét is meghatározza. Természetközeli, illetve meglévő telepített gyepeink esetében az ökológiai fekvés komolyan befolyásohatja a várható terméshozamot és a javasolt hasznosítási irányt.

A szántóhoz viszonyítva területegységre vetített kisebb bevételtermelő képessége miatt hazánkban a gyepek főleg kedvezőtlen adottságú területeken maradtak fenn, jellemzően szántóföldi művelésre alkalmatlan területeken. Ebből kifolyólag gyepjeink több mint kétharmada aszályos, illetve száraz fekvésű - olvasható a MÁSZ oldalán. Kis hozamuk és egyenlőtlen termésmegoszlásuk miatt kizárólag legelőként hasznosíthatóak (feltétlen legelők), elsősorban juh, illetve kisebb testű húsmarha számára. Extenzív körülmények között nagy rámájú fajták csak kiegészítő takarmányozással tarthatóak ilyen gyepeken.

Az ökológiai fekvés típusa és hatásuk a gyephasználatra (Forrás: MÁSZ)Az ökológiai fekvés típusa és hatásuk a gyephasználatra (Forrás: MÁSZ)

Az üdefekvés gyepgazdálkodási szempontból a legkedvezőbb. Itt tudjuk a leghatékonyabban kialakítani és fenntartani a gazdasági szempontból optimális fajösszetételt. Ezek a gyepek az összes hazai állatfaj számára kiváló minőségű legelőt adhatnak. Alkalmasak lehetnek szárazon álló üszők és akár extenzíven tartott tejelő tehenek legeltetésére, de rétként való hasznosításra is, vagyis az első növedék (anyaszéna) kaszálással történő betakarítására és a sarjú(k) legeltetésére is kiválóan alkalmas. Az üde talajállapotnak több előnyös tulajdonsága is van. Egyrészt akár 2-5-ször nagyobb szárazanyagtermést tesz lehetővé, mint egy száraz fekvésű gyep, takarmányozási szempontból értékes pázsitfűfajok felszaporodását teszi lehetővé, illetve egyenletesebb termésmegoszlást alakít ki.

A nedves és vizenyős fekvésű gyepek a hazai gyepállomány kb. 20%-át adják. Nagy terméshozamuk ellenére ezek a gyepek általában nem adnak olyan jó minőséget, mint üde fekvésű társaik, mivel a talajvízzel való telítettségnek köszönhetően gyakran felszaporodnak bennük különböző közepes és nagytermetű sásfajok, gyakran a borzas sás, melynek merev szőrű hajtásai, valamint a posvány sás, melynek apró fogakkal tarkított levélszélei és oxaláttartalma irritálják a tápcsatornát. Az ökológiai fekvés megfelelő tápanyag-gazdálkodással, öntözéssel, illetve meliorációval módosítható, de ezek költséges volta napjainkban a gyakorlatban ritkán teszi ezt lehetővé.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?