Változott a szabályozás több agrártámogatásnál: ez várható 2024-ben

agrarszektor.hu
A 2024. évi egységes kérelmekre vonatkozó, heteken belül megjelenő rendeleti szabályozás jogi véglegesítésével párhuzamosan az Agrárminisztérium e tájékoztatás keretében részleteiben is megosztotta az agrártámogatási rendszer feltételességi előírásrendszerének - így a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) - illetve az Agro-ökológiai Programnak (AÖP) az idei évre vonatkozóan alkalmazandó részletes tartalmi elemeit. 

A 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitikai szabályrendszer első évének gazdálkodói oldalról érkező jelzései, végrehajtási tapasztalatai alapján került módosításra a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv, amelynek tartalmi elemei 2024. február 12-én közzétételre kerültek. Ezzel párhuzamosan részleges derogációról hozott döntést az Európai Bizottság a nem termelő területek tekintetében (HMKÁ8). Ezek alapján jelennek meg a végleges, 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó jogszabályok. A változások kétségtelenül a Feltételesség és az Agro-ökológiai Program keretében a legmarkánsabbak, s egyúttal ezek bírnak legnagyobb hatással a gazdálkodás gyakorlati, agronómiai körülményeire.

A 2024. évre vonatkozó HMKÁ és JFGK változások közül a letölthető szakmai tájékoztató részletesen foglalkozik többek között a nem termelő tájképi elemek és területek szabályrendszerének módosításával (HMKÁ8) és a parlagra vonatkozó részletes tudnivalókkal, a gyep újratelepítésére vonatkozó szabályokkal, a direktvetés és a sekély tarlóhántás fogalmának tisztázásával vagy éppen a talajkondícionáló- és növénykondícionáló készítmények kijuttatására vonatkozó szabályokkal. A Feltételességet tárgyaló részletes szakmai információk ezen a linken érhetőek el.

Az AÖP esetében kifejezetten sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodott a teljes agrártársadalom 2023-ban. Az Agrárminisztérium mindezt megpróbálta beépíteni a legutóbbi Stratégiai Terv módosításba; ahol ez nem sikerült az Európai Bizottság ellenállása miatt, ott a soron következő módosításnál újra próbálkoznak majd. A tervmódosításnak köszönhetően új gyakorlatokkal bővül a program a gyep földhasználati kategóriában, illetve több gyakorlat bővül, ésszerűsödik. Jó hír az úgynevezett különleges állandó kultúrával (mint például a faültetvények vagy az energianád-ültetvények) rendelkező termelők számára, hogy az idei évtől ezen területek is részt vehetnek az AÖP-ben. A programot tárgyaló részletes szakmai információk az alábbi linken érhetőek el.

Az ebben tájékoztatóban foglaltakat egyelőre nem érinti, hogy az Európai Bizottság 2024. március 15-én nyilvánosságra hozta hivatalos javaslatcsomagját a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak megváltoztatására. Azok uniós intézmények általi elfogadása, továbbá az Európai Bizottság ezen túlmutató, idei évre vonatkozó és végrehajtást egyszerűsítő, még nem közzétett szabályozás módosításai elfogadásuk esetén 2024. év közben tudnak majd érvényesítésre kerülni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?