2024. július 16. kedd Valter
Keleten borult, nyugaton napos idő lesz vasárnap

Keleten borult, nyugaton napos idő lesz vasárnap

MTI
Vasárnap a keleti országrészben borult idő lesz, nyugaton viszont újból kisüt a nap. Néhol gyenge eső várható, és az ország több részén megerősödik a szél.

Európában a mediterrán térségtől a Balkán-félszigeten át a Kelet-európai-síkság déli feléig döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, így ezeken a helyeken nincs, vagy csak lokálisan alakul ki csapadék. Egy feloszlóban lévő hidegörvény miatt a Fekete-tenger partvidékéről jelentenek több helyről esőt.

Ezzel szemben kontinensünk más részein ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontrendszerek teszik változékonnyá az időjárást. A legtöbb csapadék az Alpokban és a Skandináv-hegység déli részén esik, többfelé mérnek 20 mm feletti csapadékösszeget. Főként eső a jellemző, de az Alpok legmagasabb részein, valamint a Skandináv-félszigeten havazik. Emellett Nyugat-Európában több helyen, Közép- és Kelet-Európában néhol zivatarok is előfordulnak.

Keleten marad a felhős idő

Idehaza északnyugat felől csökken a felhőzet, de keleten vasárnap délelőttig marad a felhős idő.

Másutt már éjszaka kiderül az ég, jellemzően északkeleten és a délnyugati határszélen ködfoltok képződnek, vasárnap pedig napos időre van kilátás, amit legfeljebb vékony felhőzet zavar. A Dunántúlon estefelé megvastagszik a felhőtakaró, amiből néhol gyenge eső is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél hajnaltól több helyen megerősödik, vasárnap este mindenhol mérséklődik a légmozgás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szaharai port hoz a szél

Szaharai port hoz a szél

Északnyugaton heves zivatarok lehetnek még estig, máshol jobbára nyugodt, bár szeles időjárás várható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?