2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Olyan dolog történik ezeken az európai földeken, amire senki sem számított

Olyan dolog történik ezeken az európai földeken, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
Már most aszály sújtja a mediterrán térség egyes régióit. A tél közepe óta kevesebb a csapadék és a szokásosnál magasabb a hőmérséklet a Földközi-tenger partvidékén fekvő országokban.

Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (European Drought Observatory, EDO) jelentése szerint a tartósan átlagon felüli hőmérséklet és a kevés csapadék súlyos aszályos állapotokat okozott a Földközi-tenger térségében, amely Dél-Olaszország, Dél-Spanyolország, Málta, Marokkó, Algéria és Tunézia számos területét érinti. A tél közepétől kezdve kialakuló aszály a legtöbb növényállományra már kritikus hatással van, és az EDO modelljei szerint minden jel arra mutat, hogy a tavasz is a szokásosnál melegebb lesz a régió nagy részén - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2024. januári csapadékhiány és a rekordhőmérséklet a téli termést és a gyümölcsfákat sújtotta leginkább Spanyolország, Olaszország, Görögország és a Földközi-tengeri szigetek partvidékén, míg Marokkóban és Algériában az állományok növekedési üteme csökkent. A jelenlegi, szokásosnál vékonyabb alpesi hótakaró miatt csökkenni fog a régióban a folyók vízhozama a tavaszi és nyári időszakban, ami a talaj alacsonyabb nedvességtartalma mellett fokozottan növeli a tűzesetek kockázatát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?