Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

agrarszektor.hu
A World Processing Tomato Council február 13-ai éves közgyűlését követően a jelenlegi ipari paradicsom termésbecslése 47 millió tonna. Ez 6 százalékkal több, mint a 2023-ban globálisan feldolgozott 44,4 millió tonna. A globális volumen növekedése teljes egészében a Kínában elért meglepő, 40%-os volumennövekedésnek köszönhető. Fontos megjegyezni, hogy szokatlan lenne, ha Kína ebben a szakaszban pontos előrejelzést adna, mivel ezt általában csak március végén vagy április elején teszi. A WPTC arra számít, hogy akkorra már biztosabb számokkal fog rendelkezni.

A déli félteke országaiban az ipari paradicsom betakarítás folyamatban van, az előrejelzés Argentínában 680 000 tonnára emelkedett, mivel a betakarítás jól halad, akárcsak Chilében, ahol továbbra is 1,4 millió tonnát várnak. Ausztráliában a prognózis 223 000 tonna marad, de az esőzések miatt a végső mennyiség alacsonyabb lehet. Eközben a Dél-afrikai Köztársaságban 160 000 tonnás termésre számítanak. A nyári betakarítás megkezdődött, már 12 000 tonnát feldolgoztak, kritikus problémák nélkül a tervezett ütemterv szerint - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A január végi utolsó adatokhoz képest Kaliforniára és a legtöbb AMITOM országra vonatkozó előrejelzés nem változott, kivéve Spanyolországot, ahol a jobb vízellátottság miatt 2,3 millió tonnáról 2,6 millió tonnára nőtt a várható mennyiség. Kínában a február eleji tavaszi fesztivál miatt az összes feldolgozóüzem és a nagyobb termelők szabadságon voltak. Ezért az statisztikák még pontatlanok, így még túl korai lenne pontos becsléseket adni. A jelenleg rendelkezésre álló információk, a vetőmagok értékesítési volumene és a várható feldolgozási volumen alapján a 2024-es termés becsült mennyisége 11 millió tonna. Ugyanakkor Kínában a belföldi fogyasztás drámaian növekszik.

Kanadában az előzetes jelzések szerint a szerződéses mennyiség 530 000 tonna lesz. Míg Oroszországban a jelenlegi előrejelzés szerint 650 000 tonna paradicsomot fognak feldolgozni, csaknem megismétlik a korábbi eredményt. A szankciók és korlátozások miatt a vetőmagból hiány van, így a tervek módosulhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?