Így lesz egészséges a termés a földeken: erről tudnod kell, ezen sok múlhat

Így lesz egészséges a termés a földeken: erről tudnod kell, ezen sok múlhat

agrarszektor.hu
A növények megfelelő tápanyagellátása és a tápanyagok felvehetőségének biztosítása kulcsfontosságú a gazdák egészségesebb és gazdagabb termésének, valamint a fogyasztók élelmiszer-ellátásának biztosításához. A hatékony nitrogéngazdálkodás ezeket mind elősegíti, a megfelelő nitrifikációt gátló termékek használata pedig a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez is.

A legnagyobb területen termesztett növények tápanyag-kiegészítésére használt makrotápanyagok több mint 70%-a nitrogén, és ennek akár 40-70%-a is veszendőbe mehet a kijuttatás után. A gazdálkodóknak ezért különös figyelmet kell fordítaniuk a kijuttatott nitrogén veszteségeinek csökkentésére. Emellett a nitrogénműtrágyák árának az utóbbi években tapasztalt hektikus ingadozása is indokolja a nitrogéngazdálkodás pontos tervezésének szükségességét, mivel a talajból kimosódó tápanyagok pótlása jelentős költségekkel járhat, miközben a terméshozamokra is jelentős hatást gyakorol - írja közleményében a Corteva Agriscience.

A talajban bekövetkező nitrogénveszteség egyik formája a kimosódás mellett a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be, és üvegházhatást okozó nitrogénvegyületek, például dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint ez a gáz 273-szor erősebb üvegház hatású vegyület, mint a szén-dioxid. Ezért a megfelelő nitrifikációt gátló termékek használata a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!