2024. június 25. kedd Vilmos
Áll a bál a lengyel-ukrán határon: drámai döntést hoztak a dühös fuvarozók

Áll a bál a lengyel-ukrán határon: drámai döntést hoztak a dühös fuvarozók

MTI
Ukrán fuvarozók február 15-re tiltakozó akciót hirdettek a határforgalmat akadályozó lengyel kollégáik blokádja miatt - adta hírül szerdán a Sztrana.ua ukrán hírportál.

A megmozdulás szervezői szerint a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőn fogják elállni a forgalmat az ukrán oldalon. Közleményükben tudatták azt is, hogy az ukrán hatóságok "semmiféle rosszallást vagy tilalmat" nem fogalmaztak meg a tervezett akció kapcsán.

Tavaly november óta a lengyel fuvarozók többször akadályozták a főbb határátkelők kamionforgalmát az ukrán határon. A lengyel fuvarozók az ukrán fuvarozóknak biztosított kedvezmények miatt tiltakoztak, amelyek állításuk szerint tisztességtelen versenyfeltételeket teremtettek. Követelték, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amelyben az EU-ba árut szállító ukrán cégeknek és az Ukrajnába belépő uniós kamionosoknak egyaránt engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ott működhessenek.

Az utóbbi napokban a lengyel fuvarozók blokádjához a mezőgazdasági termelők is csatlakoztak az ukrán gabona importja behozatala ellen tiltakozva. A gazdák február 9-től március 10-ig jelentettek be országos tiltakozási hullámot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?