Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

agrarszektor.hu
A lengyelországi agrárkamarák tanácsának (KRIR) elnöksége gazdatámogatási intézkedéseket kért Donald Tusk kormányfőtől és az illetékes miniszterektől a belső mezőgazdasági piac megerősítésére - közölték a szervezet honlapján.

A KRIR elnöke, Wiktor Szmulewicz által jegyzett közlemény szerint a szervezet hasonló intézkedéseket vár Donald Tusktól, mint amilyeneket az előző kormány hozott tavaly a gazdák megsegítésére. Megemlítették a gabonafélék, a tej és a sertés utáni támogatásokat, valamint a műtrágya és üzemanyag csökkentett árát is. Emellett kedvezményes hitelek biztosítását is szorgalmazzák. Az intézkedésekre a mezőgazdasági ágazat stabilitásának érdekében van szükség - írják.

A lengyel gazdák múlt péntek óta új, március 10-ig tartó tiltakozást indítottak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen. A tüntetők újra blokád alá vették az összes ukrán határátkelőt, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is. Vasárnap a tiltakozók a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn három ukrán kamionból kiengedték a szállított gabona egy részét az úttestre. Az incidens miatt ügyészségi eljárás indult Lengyelországban.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatban Czeslaw Siekierski tárcavezető bocsánatot kért a lengyel gazdák nevében "a kétségbeesett cselekedetért", egyúttal megértését fejezte ki a rendkívül nehéz helyzetük iránt. A miniszter úgy fogalmazott, hogy szerinte "ez nem a tiltakozás helyes formája, de a gazdák különféle országokban gyakran alkalmazzák". Czeslaw Siekierski ugyanakkor hangsúlyozta, hogy problémák megoldása

nem csak a lengyel-ukrán kapcsolatokban rejlik, mivel a közös európai piacon történő kereskedelem megszervezéséért és szabályzásáért az Európai Bizottság a felelős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?