Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

agrarszektor.hu
Az ukrán agrárszakszervezetek arra kérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzék az élelmiszeripari termékeik szabad hozzáférését az európai piachoz - közölte hétfőn az UCAB szövetség.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság a napokban közölte, hogy újabb egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítja az ukrán exportra kivetett importvámok felfüggesztését, amelyet eredetileg a gazdaság támogatására vezettek be a két évvel ezelőtti orosz inváziót követően. Ugyanakkor intézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó mezőgazdasági import korlátozására - írta meg a Reuters. A Bizottság emellett nagyobb rugalmasságot javasolt a parlagterületekre vonatkozó szabályok tekintetében, hogy ezzel próbálja lecsillapítani a franciaországi és más uniós tagállamok feldühödött mezőgazdasági termelőinek tiltakozását.

Ezek a kedvezmények különösen fontosak voltak Ukrajna mezőgazdasági ágazata számára. Ezek tették ugyanis lehetővé az ukrán exportőrök számára, hogy 2022-2023-ban is fenntartsák a termelést és a munkahelyeket, valamint biztosítsák a devizabevételeket

- közölte az UCAB üzleti szövetség a Facebookon.

Az UCAB szerint az élelmiszeripari termékek exportja 2023-ban 21,9 milliárd dollárt tett ki, ami az ukrán export 61%-ának felelt meg. Ugyanakkor az EU részesedése az Ukrajnából származó összes mezőgazdasági termékből 2023-ban elérte az 56,6%-ot, azaz 12,4 milliárd dollárt.

Az UCAB a közleményben kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdasági szövetkezetek arra szólították fel a hatóságokat, hogy segítsék elő az ukrán mezőgazdasági termékeknek az uniós piacra való kedvezményes bejutásának folytatását, és hozzanak létre közvetlen párbeszédet az európai partnerekkel. Az EU 2022 júniusában felfüggesztette a behozatali vámokat, kvótákat és kereskedelmi védelmi intézkedéseket, de az olcsó ukrán gabonaexport azóta a szomszédos országok - például Lengyelország és Magyarország - kormányainak, mezőgazdasági termelőinek és kamionosainak tiltakozását váltotta ki.

Ukrajna globálisan termel és exportál mezőgazdasági termékeket, és hagyományosan tengeri útvonalakon szállítja az élelmiszereket Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia országaiba. Miután azonban az orosz invázió elzárta az ország fő fekete-tengeri kikötőit, Ukrajna kénytelen volt szárazföldi határokon keresztül átirányítani a szállítmányokat, és az áruk egy része a szomszédos piacokon kötött ki, ami lenyomta az árakat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?