2024. május 25. szombat Orbán

Kifakadt a NAK és a MAGOSZ a Bizottság intézkedése miatt

agrarszektor.hu
A MAGOSZ és a NAK határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli teljesen szabad behozatalát. Mint közös közleményükben tudatták, ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fel fognak lépni a magyar gazdák, valamint folyamatosan egyeztetés történik a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Unióban már elsőként jelezte, - tárgyalásokon és tüntetéseken is -, hogy az ukrán árukkal kapcsolatos döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is. Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is - írják közös közleményükben.

Támogatjuk a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított; a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló; megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét; hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt

- olvasható a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?