Rengeteg ukrán gabona áramlik át a román kikötőkön

Rengeteg ukrán gabona áramlik át a román kikötőkön

MTI
Jelentősen nőtt 2023-ban az áruforgalom a romániai kikötőkben - közölte szerdán a Tengeri Kikötők Igazgatósága (CNAPM). A tengeri kikötők forgalma 18, a dunai kikötőké 40 százalékkal emelkedett.

A teljes tavalyi áruforgalom meghaladta a 92,5 millió tonnát. Ez 22,5%-os növekedést jelent a 2022-es 75,5 millió tonnához képest, derül ki a CNAPM adataiból. A tengeri kikötők forgalma 18%-kal emelkedett, 71 millió tonnára, míg a dunai kikötőké 40%-kal, közel 22 millió tonnára.

Az árufajták közül leginkább a gabona forgalma nőtt, 50%-ot meghaladó mértékben. Az elmúlt évben 36 millió tonna gabona fordult meg a romániai kikötőkben, míg 2022-ben 24 millió tonna. Olajos magvakból, vasércből, ócskavasból és kőolajipari termékekből szintén számottevően nagyobb mennyiség haladt át a romániai kikötőkön tavaly, mint 2022-ben.

A kikötőkön keresztül zajló áruforgalomban Ukrajna volt a legnagyobb külkereskedelmi partner 25 millió tonnával. Az Ukrajnából érkező gabona mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát. Románia legnagyobb kikötője a fekete-tengeri Konstancán található. Itt jelenleg 756,13 millió euró értékű fejlesztési beruházások zajlanak, illetve vannak tervbe véve - közölte a CNAPM. Tavaly uniós forrásokból 27,72 millió eurót költöttek a kikötői infrastruktúra korszerűsítésére és bővítésére.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?