Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország a gabonaexportról

Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország a gabonaexportról

agrarszektor.hu
Fontos megállapodást kötött Ukrajna és Horvátország az ukrán gabona exportját illetően. Ennek értelmében az ukránok használhatják a horvát dunai és adriai kikötőket is. A hírt az ukrán külügyminiszter jelentette be a hét elején.

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter hétfőn a horvát kollégájával folytatott megbeszélései után közölte, hogy Ukrajna és Horvátország megállapodott arról, hogy a horvát dunai és adriai kikötőket használhatják ukrán gabonaexportra. Mint ismeretes, Oroszország ebben a hónapban lépett ki az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaüzletből, megfosztva ezzel a háború alatt a globális termelőnek számító Ukrajnát a mezőgazdasági termékek biztonságos exportjának létfontosságú csatornájától - olvasható a Reuters oldalán.

Most azon fogunk dolgozni, hogy a leghatékonyabb útvonalakat alakítsuk ki ezekhez a kikötőkhöz, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a lehetőségből. Minden hozzájárulás az export akadálymentesítéséhez, minden megnyitott ajtó valódi, hatékony hozzájárulás a világ élelmezésbiztonságához

- mondta Dmitro Kuleba, miután Kijevben találkozott Grlic Radmannal.

Ukrajna jelenleg az Európai Unión keresztül vezető szárazföldi exportútvonalakra, valamint a Dunán keresztül vezető alternatív útvonalra támaszkodik. Oroszország a hónap elején megtámadta az utóbbi útvonal infrastruktúráját. Az ukrán külügyminiszter azt is elmondta, hogy horvát kollégájával folytatott megbeszéléseinek fő témája a fegyverek voltak. Ezzel kapcsolatban azonban a részletek ismertetése nélkül csak annyit közölt, hogy "vannak konkrét megállapodások, amelyeket hamarosan végrehajtanak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?