Putyin: Oroszország nem kezdi újra a gabonaegyezményt

Putyin: Oroszország nem kezdi újra a gabonaegyezményt

agrarszektor.hu
Oroszország nem csatlakozik újra az ENSZ által közvetített gabonaegyezményhez, amelynek célja, hogy elkerülje a háború miatt a fejlődő országokban esetlegesen kialakuló éhínséget - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök.

Ingyen adják, egyedi megállapodás szerint

Putyin, aki azzal vádolta a nyugati országokat, hogy a szállítások nagy részét megkapják, és nem hajlandóak feloldani az Oroszországgal szembeni szankciókat, ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva ehelyett "az erőforrások elosztásának igazságosabb rendszere" felé fog elmozdulni.

Az elkövetkező három-négy hónapban készen állnánk arra, hogy Burkina Fasónak, Zimbabwénak, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként akár 50 ezer tonna gabonát is szállítsunk. Biztosítani fogjuk e szállítmányok ingyenes szállítását

- folytatta.

A vizsgálatok kimutatták, hogy Oroszország az ország déli részének megszállása során rendszeresen ellopta az ukrán gabonát, és miután Moszkva kilépett a megállapodásból, az ország erői csapásokat mértek a mezőgazdasági raktárakra. Kijev szerint akár 60 ezer tonna gabonát is megsemmisítettek.

Az Afrikai Unió korábban csütörtökön sürgette Moszkvát, hogy állítsa vissza a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amelynek célja, hogy az ukrán és orosz mezőgazdasági termékek a fekete-tengeri hajózási útvonalakat érintő tomboló háború ellenére is eljussanak a világpiacra, és elkerüljék a hiányt.

Kihat a műtrágyára is

"A gabona és a műtrágya problémája mindenkit érint" - mondta Azali Assoumani, a Comore-szigeteki elnök, aki az 55 tagú Afrikai Uniót vezeti, az orosz állami médiának. "Erről Szentpéterváron fogunk beszélni, megbeszéljük Putyinnal, hogy lássuk, hogyan tudjuk újraindítani ezt a megállapodást".

Elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy a megállapodás megújításának további elutasítása azt jelentheti, hogy az afrikai nemzetek a Moszkvával kötött egyszeri megállapodásoktól függenek az ellátás biztosítása érdekében, aminek következtében az árak ingadozása és az ellátás bizonytalansága következhet be.

A csúcstalálkozót, amelyet az Oroszország és a globális Dél közötti szorosabb kapcsolatok előmozdítására tett erőfeszítésként hirdettek meg, beárnyékolták a szigorú biztonsági és COVID-19 tesztelési követelmények, és a Kreml panaszkodott, hogy az Egyesült Államok és az EU országainak "nyomása" miatt a több mint 50 afrikai országból csak 17 államfő erősítette meg részvételét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!