2024. április 27. szombat Zita
Óriásit bukhat az a gazda, aki erre nem figyel oda a földjén mostantól

Óriásit bukhat az a gazda, aki erre nem figyel oda a földjén mostantól

agrarszektor.hu
Országos rendezvénysorozatot indít a víz tájban tartásával kapcsolatos mezőgazdasági gyakorlatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” című előadásokra február első felében hat helyszínen kerül sor.

Az éghajlati szélsőségek egyre szélesebb termelői kört érintenek, veszélyeztetve ezzel a hazai élelmiszer-előállítást, amelynek egyik legfontosabb alapfeltétele a termőterület vízbiztonságának megteremtése. A probléma megoldása azonban túlmutat az öntözésen - írja közleményében az Agrárkamara. A jelenlegi tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek hazánkban, gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok, továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni, mely többletvizek gyorslefolyása nem tudja lehetővé tenni a talajba történő leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak, ami részben a talajszerkezet, a talajélet leromlásával járhat, a szerkezet nélküli talajt pedig könnyebben elfújhatja a szél, továbbá a talajok humusztartalma a magas hőmérséklet és a besugárzás hatására „eléghet”, lecsökkentve azok termékenységét.

A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbblet, hanem hozambiztonsági kérdés a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek a talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal. A vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben hozzájárul a talaj, a levegő és a térség optimális klimatikus viszonyainak kialakításához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!