Meghódítja Magyarországot ez a szalámi: egyre többen csapnak le rá

Meghódítja Magyarországot ez a szalámi: egyre többen csapnak le rá

agrarszektor.hu
A felvágottak a mindennapi étketéseink szerves részei, éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen szalámit vagy sonkát fogyasztunk. A boltok polcai is tele vannak ezekkel a termékekkel, amik főként sertésből vagy baromfiból készülnek. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy hozzájuk jussunk. A Nemzeti Parkok termékei speciális igényeket elégítenek ki, egy szűk, de prémium kategóriát kereső vásárlói kör számára jó alternatívát jelentenek például a szürkemarha húsából készült termékek. 

Mint megtudtuk, a HNPI hortobágyi tulok, szürkemarha és bivaly szalámit árusítanak kétféle ízesítésben (csemege és csípős). Ezek a termékek egyébként prémium minőséget képviselnek, emellett biotermékeknek is számítanak.

A Látogatóközpont és a Hortobágyi Vadaspark ajándékboltjaiban folyamatosan tudnak az érdeklődők vásárolni a szalámikból, amire az igény egyre nagyobbnak mutatkozik. Már nemcsak magánszemélyek - sokszor visszatérő vásárlók - keresik a szalámit, hanem intézmények is nagy tételben keresik, például az év végi munkatársaknak való céges ajándékcsomagba

- fogalmazott Károlyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Területkezelési Osztályának osztályvezetője. Ami pedig a termékek árát illeti, súlykategóriánként eltér, de 2900 és 3100 forint között változik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Teljesen eltérnek a bárhol megkapható szalámiktól 

Ezek a szalámik jelentősen eltérnek a boltban kapható felvágottaktól, de felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis, miben? Mint megtudtuk, például a hortobágyi tulok esetében nemcsak egy unikális fajtáról van szó (hazánk egyetlen állománya itt található), hanem a tartási körülményeik is egyediek. A kötelezően előírt éves kezeléseken kívül csak minimális emberi behatások mellett élik életüket a Przewalski vadlovakkal együtt egy 3000 hektáros elkerített területen, hasonló területi kezelési funkciót betöltve az egykor itt élt, de kipusztított őstulokhoz. De a bivaly és a szürke marha állományt is a Nemzeti Park védett területein tartják a legeltetési időszakban, ezzel is hozzájárulva a természetvédelem munkájához a szikes puszták egészségének fenntartásával, garantálva ezen Európában is egyedi élőhelytípus hosszú távú megőrzését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg egészségesebbek hagyományos társaiknál?

A hortobágyi tulok egész évben csak a Pentezugi bioszféra-rezervátum területén megtermő növényeket fogyasztják, semmilyen gyógykészítménnyel nincsenek kezelve az állományok, húsuk így leginkább a vadhúsok ízvilágára emlékeztet. Ezenkívül, a három típusú szalámi tartósítószer nélkül készül, habár ezzel az eltarthatósága csökken valamennyire a hagyományos forgalomban kapható szalámikkal szemben

- fejtette ki Károlyi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!