Laborvizsgálatok, amerikai tanulmányutak a NAK-nál

Laborvizsgálatok, amerikai tanulmányutak a NAK-nál

agrarszektor.hu
Nem csupán köztestületként, ha szolgáltatóként is igyekszik segíteni a hazai agrárgazdaság szereplőit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely a laborszolgáltatások, a mezőgazdasági biztosítás, valamint a különböző képzések terén is aktív tevékenységet végez.

Az elmúlt évben is számos szolgáltatással segítette tagságát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – hívta fel a figyelmet közleményében a köztestület. 2023-ban több változás is érintette a NAK Nonprofit Kft. egyik alaptevékenységének számító laborszolgáltatást.

Labor és műszaki felülvizsgálat

A NAK laborszolgáltatásai népszerűek a tagság körében, ahogyan az eredményekre épülő tápanyag-gazdálkodási tervek készítése is.

Az újonnan bevezetett elektronikus gazdálkodási napló (eGN) számos kihívást és bizonytalanságot hozott magával a termelők körében, melynek jogszabályi és szoftveres keretei még a mai napig egyaránt változnak. A NAK négy vármegyében tesztjelleggel elindította az eGN adatszolgáltatásra irányuló szolgáltatását, mely eredményeire és tapasztalataira építve 2024-től már országos hálózatán keresztül támogathatja a termelőket – áll a közleményben.

Biztosításközvetítéssel is foglalkoznak

A kamara igyekszik a mezőgazdasági biztosítással kapcsolatos ügyekben is közvetíteni: a NAK Biztosításközvetítő Kft. több mint 100 megyei kollégával áll megbízási szerződésben. A cél az országos lefedettség, hogy minden vármegyében rendelkezésre álljon biztosításközvetítő, akinél releváns növénybiztosítást köthetnek a termelők. A NAK Biztosításközvetítő Kft. mind a négy, Magyarországon mezőgazdasági biztosítással foglalkozó biztosító társasággal szerződéses kapcsolatban áll. Az idén az online biztosítási felület fejlesztése kerül középpontba, emellett várhatóan további, mezőgazdaságban található kockázat fedezésére szolgáló biztosítási termékkel – vagyon, állat, mezőgazdasági gép, drón – bővül majd a paletta a közlemény szerint.

Amerikai tanulmányutak

A NAK Nonprofit Kft. szolgáltatásai között 2022-től aktívan szerepel a kislétszámú, nemzetközi tanulmányutak teljeskörű szervezése és lebonyolítása, mely a kamarai tagok részére nyújt betekintést új és modern technológiák megismerésére vagy a meglévők fejlesztésére.

A Kamara felnőttképző intézménye 2023-mal lezárta 2019-ben indult két felnőttképzési pályázatát, de a köztestületnél bíznak abban benne, hogy az idei évben tovább folytatódhatnak az agrárgazdasági képzések. 2023. szeptemberében új névvel, formában és struktúrában jelent meg első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai munkáját havi rendszerességgel bemutató NAK Tájékoztató. A NAK Tájékoztató 16 témakör információit, ágazati összefoglalóit dolgozza fel ABC sorrendben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?