Brutális hideg jön Magyarországon: olyan fagy lesz, amilyen rég volt itthon

Brutális hideg jön Magyarországon: olyan fagy lesz, amilyen rég volt itthon

MTI
Támadásba lendül a tél vasárnap, hétfőn hajnalban már sok helyen -5 fok alá zuhanhat a hőmérséklet Magyarországon. Habár sok még a kérdőjel, de az biztos, hogy hidegbetörés jön hétvégén, és kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már mínusz 40 fokot is mértek.

Sok kérdőjelet tartogat még a hétvégi hidegbetörés, ami igazából a hét legeslegvégére fog tolódni: vasárnap délután észak-északnyugat felől szó szerint ránk fog szakadni a sarkvidéki hideg és hétfőn virradóra már az egész Kárpát-medencét ez a fagyos levegő fogja kitölteni - írja az Időkép. Ez persze viharos széllel fog párosulni: vasárnap a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben délután és este akár 70-80 km/órás lökések is lehetnek majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már mínusz 40 fokot is mértek. Nálunk a hét hátralévő részében folytatódik az enyhe, olykor már-már tavasziasnak nevezhető időjárás, majd hétvégére markáns mediterrán ciklon alakulhat ki, melynek eleinte az előoldali áramlási rendszerébe fogunk elhelyezkedni, majd fokozatosan átkerülhetünk a hátoldalára: ekkor indul majd meg a hideg beömlése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eseménytől időben még igen messze vagyunk, emiatt a csapadék pontos elosztását nehéz lenne most megmondani, de a jelenlegi számítások szerint a Dunántúlon vasárnap délután, a középső területeken az esti, éjszakai órákban, míg a keleti országrészben hétfőn virradóra történhet majd meg a halmazállapotváltás, tehát ekkortól várható újra havazás. Hétfőre tehát már mindenütt fagyni fog, éjjel akár -5, -8 fok is lehet, sőt, a legtöbb helyen napközben is hideg, fagyos időben lesz részünk. Nagy lesz a kontraszt, hiszen vasárnap még 2 és 11 fok közötti csúcsok lesznek, majd hétfőre jelentősen visszazuhan a hőmérséklet. Keddre virradóra már -10 fok alá is mehetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!