2024. április 23. kedd Béla
Rengeteg növény eltűnhet a földekről: búcsúzhatunk a most termelt fajoktól?

Rengeteg növény eltűnhet a földekről: búcsúzhatunk a most termelt fajoktól?

agrarszektor.hu
Egy növény túlélési esélyeit sok tényező befolyásolja, ilyen a hőmérséklet, a cspadékmennyiség, a talajminőség és a napsütéses órák száma is. A növények szépségére és egészségére óriási hatással vannak az időjárási körülmények, így nem mindegy például az sem, hogy melyik növény hova kerül egy adott területen belül. Komoly átalakulás indult azonban a klímaváltozás miatt, amelyik negatív hatásokat fejt ki a mezőgazdaságra, az által pedig az élelmiszerellátás biztonságára is, nem beszélve arról, hogy akár a környezetünk elnövénytelenedését is okozhatja. 

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek megjelenésével átalakulóban vannak az időjárási körülmények, kérdés, hogyan alkalmazkodnak ehhez természetes ökoszisztémáink. Ez a téma mindenkit érint, függetlenül attól, hogy növénytartó vagy gazdálkodó. A probléma nem pusztán lakásaink elnövénytelenedésével vagy utcáink kopárságával fenyeget minket, ugyanis a klímaváltozás negatív hatásait fejti ki a mezőgazdaságra is, ami által élelmiszerellátásunk biztonsága is veszélybe kerül - írja a greenfo.hu.

Veszélyben az élelmiszerellátásunk?

A klímaváltozás miatt az élelmiszertermelésnek is alkalmazkodnia kell az új körülményekhez. Azoknak a régióknak, ahol hagyományosan mezőgazdaságot folytattak, most új növényeket vagy technológiákat kell bevezetniük a fenntartható termelés érdekében. A klímaváltozás ráadásul újabb kórokozókat és kártevőket is bevezethet a régiókba, ami további kihívásokat jelent a gazdálkodók számára. A szélsőséges időjárási események, mint például a hőhullámok vagy heves esőzések, súlyosan károsíthatják a termést. Az aszályos időszakok pedig vízhiányt okoznak a növények számára, ami terméskiesést eredményezhet. A tartósan, hosszú ideig tartó szárazság pedig a talaj kimerülését okozhatja, ami további problémákat jelenthet a mezőgazdasági termelésben. 

Bajban vannak a városi fák

A mesterséges környezetben élő városi fák, az erdei fákhoz képest, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az épített környezet eleve kevés életfeltételüket tudja maradéktalanul teljesíteni, a nagy beépítettség, valamint a nem megfelelő fajtaválasztás is csak ront az esélyeken. Pedig jótékony hatásuk vitathatatlan, sikeresen csökkentik a nyáron kibírhatatlan mértékig felforrósodó aszfalt és a térkövek okozta hőstresszt, tisztítják a városi szmogos levegőt, és még a mentális egészségünket is javítják. Azonban 2050-re várhatóan 70% fölé emelkedhet azon városi fák száma, melyek a komfortzónájukon kívül lesznek kénytelenek élni.

De vajon mit tehetünk mindezek ellen?

Mindenekelőtt gazdálkodjunk a vízzel! Állítsunk fel vízgyűjtőt kertünkben, hogy az olykor hatalmas mennyiségben, hirtelen lezúduló vízmennyiséget aszályos időszakban tudjuk hasznosítani, ezzel kiegyenlítve a növények vízellátását. Növényeink kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy mely fajok/fajták bírják jól a helyi időjárási körülményeket, valamint a szélsőséges változásokat. Segít, ha lombos fákat ültetünk, hiszen segítenek az oxigéntermelésben és árnyékot nyújtanak a kevés fényigényű növények számára. A komposztálás is jó megoldás, a folyamat során keletkező humusz természetes tápanyagforrást biztosít a növények számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!