Kifakadtak a magyar tejesek: eldurvulhat a helyzet az ágazatban?

Kifakadtak a magyar tejesek: eldurvulhat a helyzet az ágazatban?

agrarszektor.hu
Takarmánygazdálkodási oldalról most sokkal jobb helyzetben vannak az állattartók, mint tavaly voltak. Azt azonban ne feledjük, hogy 2023-ban még jórészt a 2022-es termést etették, annak a beltartalmi értékeivel és költségvonzatával. A tej árában nem sikerült érvényesíteni a magas önköltséget, és még a kereslet is visszaesett. A húsmarhatartók örülhettek a dús legelőknek, de a támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést.

Félő, hogy a megnövekedett adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt még több kistermelő adja fel a marhatartást - írja a MÁSZ.

Meglehetősen keserű a szánk íze így év vége felé. Tudni lehetett, hogy képtelenség egészében pótolni az olyan volumenű kiesést, amit 2022-ben elszenvedett az ágazat. A természet valamelyest pótolta önmagát, de Derecskén, és attól délre nagyon kevés csapadék esett, júliusra újra kisültek a legelők, egyes kultúrákat öntözni kellett. A bevételek nem a tervek szerint érkeztek. 2023 nem piros betűkkel kerül be az évkönyvekbe. Összességében elfogadhatóan alakultak a hozamok a növénytermesztésben, de az input árak közel nincsenek összhangban a felvásárlási árakkal, aki betárolt, mert biztosítani akarta az állatállomány ellátását, az jócskán ráfizetett. Úgy tűnik most az Isten is a restet segítette

- osztotta meg véleményét Békési Imre, a Derecske Petőfi Mg. Kft igazgatója. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén az időjárás kedvezőbb volt, de most etettük fel a drágán megtermelt tömegtakarmányokat és vásárolt abrakot. A tej önköltségének 60-65%-át a takarmányköltség teszi ki, és a többi költség is magas szinten ragadt, míg az idei tej átvételi ár biztosan nem fogja megütni a tavalyi szintet. Jövedelmezőség szempontjából a 2023-as év gyengébb lesz a 2022-esnél. Ezt azzal próbálták ellensúlyozni, hogy a tartástechnológiát és a termelési feltételeket modernizálják. A nehézségek ellenére 2023 is eredményes évük lesz, a megkezdett beruházásokat be tudták fejezni

- nyilatkozta a lapnak Komlósi Balázs, a Solum Zrt. állattenyésztési igazgatója.

A megtermelt nyerstej mintegy 12-15%-át exportáljuk, miközben sajtból, vajból és joghurtból jelentős az importunk, rendkívül kitettek vagyunk az európai, illetve globális piacnak - hívta fel a figyelmet Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet igazgatója.

Tény, hogy a hazai tejtermelés az uniós termelésnek mindösszesen csak 1-1,5%-át adja, ezért is van az, hogy egy csupán 1-2%-os európai tejhiány (vagy tejtöbblet) alapvetően meg tudja határozni a magyarországi piaci viszonyokat. Idén az európai piacon kialakult egy jelentősebb tejfelesleg, ami kínálati piaci viszonyokat teremtett. A magas fogyasztói árak jelentős fogyasztás visszaesést és fogyasztási struktúra változást okoztak Európa-szerte. A hazai tejfelvásárlásban a tavalyi több mint 2%-os csökkenést idén már a 4%-ot is meghaladó visszaesés követi. A telepbezárások egyre növekvő száma és a tejelő állomány csökkenése egyaránt rendkívül ijesztő tendenciákat mutat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakmaközi szervezet igazgatója kiemelte, hogy a nyerstejárak ingadozása is extrém volt 2023-ban, különösen annak tükrében, hogy 2017-2021 között stabil  volt a tejpiac. A 2022 nyarán mért 171 Ft/kg-os ár 2023 januárra 223 Ft-ra nőtt, majd augusztusra 151 Ft-ra esett vissza. Az elmúlt egy évben a külföldi eredetű olasz tejek spot ára járt 69 EUR /kg felett, de 40 EUR/100kg alatt is. 11%-kal esett eddig a túró, 7 %-kal a trappista és 10%-kal a tejföl eladás. Eközben, 11%-kal nőtt a sajtimportunk, míg a dobozostej behozatalunk 55%-kal (ez utóbbi alacsony bázisról indult). Csökkentek a tejtermékek feldolgozói átadói árai: a trappista sajtnál például egy év alatt 28, a tejfölnél 7, a vajnál 22, míg a túrónál 6%-ot esett vissza az ár. Az árak csökkenéséhez természetesen a fogyasztás (kereslet) visszaesése is hozzájárul. Az is rendkívüli, hogy az élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítésének volumen indexei lassan másfél éve folyamatosan csökkennek - tájékoztatott Harcz Zoltán.

Sok termelőn segített, hogy a tavalyi átmeneti nemzeti tejtámogatást (ÁNT) a szakmaközi szervezet kérésének engedve, szeptemberben kifizették. A hatékonyan működő, a méretgazdaságosság lehetőségeit kihasználni képes tejtermelő gazdaságok fejlesztését tovább kell ösztönözni, hiszen ezek megfelelő mennyiségű, állandó és jó minőségű alapanyaggal tudják ellátni a nyerstej csaknem háromnegyed részét feldolgozó hazai nagyvállalatokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Óriási erőfeszítést és anyagi áldozatot követelelt a tejtermelés ellenőrzésben, laktációszámításban érintett tenyésztőszervezeteknek az az informatikai üzemeltető váltás, amit 2022 év elején, szinte egyik napról a másikra hajtott végre a Nébih. Emiatt több mint másfél évig nem lehetett a hazai tejtermelő tehén populáció adataira alapozva tenyészértéket becsülni és laktációs eredményeket számolni. Ez jelentős anyagi- és presztízs-veszteséget okozott a magyarországi tejtermelőknek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!