Őrület, ami a vöröshagyma árával történik a keleti szomszédunknál

Őrület, ami a vöröshagyma árával történik a keleti szomszédunknál

agrarszektor.hu
Ismét csökkenőben van a vöröshagyma ára Ukrajnában. A rosszabb minőségű, tárolásra alkalmatlan készletek értékesítési kényszerbe sodorták a termelőket, és a kínálat növekedését árcsökkenés kísérte.

Az EastFruit elemzői szerint december második hetében jelentősen csökkent a vöröshagyma ára Ukrajnában, amelynek oka a kereslet csökkenése és a kínálat jelentős növekedése volt - ez igazolta azon korábbi elemzői várakozásokat, miszerint az év végére relatív túlkínálat alakulhat ki. Mindössze egy hét alatt 16%-kal mérséklődött a vöröshagyma átlagára keleti szomszédunknál: december 15-én már csak 10-15 UAH/kg (0,27-0,41 USD/kg, azaz 95-145 Ft/kg) között mozogtak az árak. A termelők kénytelenek voltak olcsóbban adni a zöldséget, mivel a korábbi áremelkedés miatt visszaesett a kereslet, ám a betárolt hagyma minősége rohamosan romlott, így értékesítési kényszer alakult ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Erre a veszélyre az EastFruit elemzői már júniusban felhívták a figyelmet, ekkorra ugyanis látszott, hogy a tavalyi hagymahiány miatt a 2023-as évben igen sok olyan termelő fog átállni a vöröshagyma termesztésére, akik ezen a piacon semmiféle korábbi tapasztalattal nem rendelkeznek. Tovább erősítette ezt a hatást, hogy a felfutó termelés Ukrajna olyan körzeteiben nyert teret, ahol nem igazán ideálisak a környezeti feltételek (a legjobb körülmények Dél-Ukrajnában lennének adottak, de az itteni termesztés is szenved a hatalmas Nova Kahovka víztározó felrobbantása miatt, amely a régió 80%-át látta el öntözővízzel). Ezért a jelenlegi termés nagy részét hűvösebb, csapadékosabb régiókban állították elő, ahol viszont posztharveszt szárításra lenne szükség, de az infrastruktúra ehhez nem áll rendelkezésre, ami hátrányosan befolyásolja a hagyma minőségét és tárolhatóságát.

Azok a gazdák, akik jó minőségű hagymát tudtak betárolni, mostanában nem is tervezik értékesíteni az árut, mivel látják, hogy az árak extrém alacsonyak - persze minden relatív, hrivnyában kifejezve a valaha volt második legmagasabb, dollárban pedig a harmadik legmagasabb ár tapasztalható a piacokon. Csak 2022-ben voltak ennél magasabb árak az orosz invázió és a fő termesztőkörzetek elfoglalása idején, ekkor a mostaninál kétszer drágábban árulták a hagymát a piacokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!