Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

Nem túl fényes a helyzet a németeknél hagymafronton

agrarszektor.hu
A változékony időjárás miatt 2023-ban is 570-580 ezer tonna körüli hagymaterméssel számol Németországban az AMI agrárinformációs ügynökség. A termés minőségét idén is nagyban befolyásolta az időjárás.

A 2021-es, 664 ezer tonnás termést hozó rekordévet követően tavaly jóval szerényebb mennyiséget, 578 ezer tonna hagymát takarítottak be Németországban, és az AMI október 1-i prognózisa szerint a 2023-as termés is körülbelül ugyanennyi lesz majd, még annak ellenére is, hogy a német hagymatermő terület az utóbbi években dinamikusan bővült - írta meg a FruitVeB. A tavalyihoz hasonló közepes termés okai elsősorban abban keresendők, hogy az idei tavasz rendkívül csapadékos volt, ami megnehezítette a szántóföldi munkálatok elvégzését: csúszott a vetés, ami előrevetítette, hogy nem lesznek optimálisak a környezeti feltételek. Május vége felé egy hosszabb forró, aszályos időszak vette kezdetét, amit csak rengeteg öntözéssel lehetett kompenzálni, majd július-augusztus folyamán hirtelen megnyíltak az égi csatornák, és nagy mennyiségű csapadék hullott, ami igen kedvező hatással volt a hozamokra és az állományok fejlődésére is.

Általában október elejére Németországban már befejeződik a hagyma betakarítása. Nincs ez másként idén sem, mert a megcsúszott vetés miatti késést sikerült behoznia az állományoknak, az őszi napos, száraz időjárás pedig kedvezett a felszedésnek - olyannyira, hogy a termés nagy részét október elején már be is tárolták.

A termés minőségét illetően azonban nincsenek jó hírek: a változékony időjárás miatt a tavalyi évhez hasonlóan nagyon heterogén lesz a méret, ami elsősorban a késői fejlődéssel és az augusztusi meleg, csapadékos időjárással hozható összefüggésbe. Ezért például kérdés, hogy mennyi lesz a válogatási veszteség, így nem lehet még pontos számokat mondani a termés mennyiségéről. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!