2024. június 16. vasárnap Jusztin
Ijesztő, ami a magyar szőlővel történik: súlyos hírek érkeztek

Ijesztő, ami a magyar szőlővel történik: súlyos hírek érkeztek

Tóth Enikő
Hullámokban érkező eső, tomboló lisztharmat és más kártevők is gondot okozhattak 2023-ban a szőlőültetvényeken. Idén, szinte csak júliusban nem esett csapadék, a többi hónapban 30-50 milliméter esőnek is örülhettek a gazdák. Bár üröm az örömben, hogy a folyamatos pára sajnos a fertőzéseknek kedvezett. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a rutingazdálkodásnak elmúlt az ideje.

Tavaly nyáron az aszály okozott fejtörést a gazdálkodóknak, idén a csapadékos és változékony idő hozott hideget és meleget is a szőlészeteknek, borászatoknak. A termelők nehézségeiről és a 2023-as évjáratról Németh Krisztina kertészmérnök, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának tudományos főmunkatársa számolt be az Agrárszektornak, aki szerint az év érdekessége volt, hogy már márciusban elkezdett fakadni a szőlő, de a tavaszi nagy hidegek ezt megállították. Így a valódi rügyfakadás csak április végére történt meg, emellett a különböző fajták majdnem egyidőben kezdtek el fakadni. Az időjárás ekkor tartogatott még egy csapadékos időszakot és egy lehűlési hullámot, majd a peronoszpóra tüneteit kezdték észlelni a növényeken.

Míg az előző években hozzászoktunk ahhoz, hogy fertőzések szempontjából csak egyféle dologgal foglalkozzunk, ebben az évben teljesen másként alakult a helyzet a hektikusan alakuló csapadékmennyiségek miatt

- hangsúlyozta dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A korábbi évekhez képest idén a január és a február csapadékosabb és melegebb volt, mint ahogy megszoktunk, így a talaj valamennyire töltődött, a kihajtáshoz is több csapadékhoz jutott a növény.

Idén már márciusban elkezdett fakadni a szőlő, de az áprilisi hidegek nagyon megakasztották ezt a folyamatot. Így április végére történt meg a valódi rügyfakadás, viszont a téli meleg hatására nem állt le a téli vegetáció, úgy, mint a korábbi években

- közölte.

A május eleje csapadékosan indult, egy hideghullám miatt a növények növekedése lelassult és nehezen akart újra indulni, emellett a csapadék hatására a peronoszpóra tünetei is megjelentek. A virágzás júniusban indult meg, ami körülbelül 2 hét alatt le is zajlott, majd az ezt követő nagyobb csapadékhullám szintén a fertőzéseknek kedvezett. Nehéz volt a növényt megvédeni, egyrészt a peronoszpórától, másrészt a meleg érkezésével megjelenő lisztharmattól is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet telepén nagyjából 1200 fajta szőlő tőkéit őrzik, a szedőcsapat minden évben ezekről gyűjti be a gyümölcsöt. Németh Krisztina szerint első sorban nem a fajtaválasztást kell átgondolni a változó klíma miatt. Az ideális az lenne, ha a szőlészetek felhagynának a rutinszerű munkavégzéssel és folyamatosan figyelemmel kísérnék, éppen mire van szüksége a növényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szőlőárak sem hozták a várva várt szintet

Sajnos a szőlőárak még mindig nagyon alacsonyak, a művelési költségek, növényvédelem kiadásai pedig nagyon megugrottak. A termelői és előállítói költségek 50-100 százalékkal emelkedtek, viszont a szőlő felvásárlási ára, illetve a borok ára továbbra sem megy feljebb az előző évek alacsony szintjénél. A hazai kereslet sem húzza fel az árakat, Magyarországon az elmúlt években tapasztalt, átlag évi 30 literről nagyjából 14-15 literre esett vissza a borfogyasztás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?