2024. április 29. hétfő Péter
Összefog Délkelet-Ázsia az aggasztó rizshelyzet miatt

Összefog Délkelet-Ázsia az aggasztó rizshelyzet miatt

agrarszektor.hu
A délkelet-ázsiai országok megállapodtak abban, hogy prioritásként kezelik egymás segítését a rizsellátás hiányának és más élelmiszerekkel kapcsolatos problémák leküzdésében - jelentette a malajziai Bernama állami hírügynökség a mezőgazdasági miniszterre hivatkozva a Reuters szerint.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) a héten Kuala Lumpurban tartott ülésén jutott megállapodásra - közölte pénteken Mohamad Sabu mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszter az ügynökség szerint.

Az ASEAN-együttműködés azt jelenti, hogy ha rizskérdésekkel szembesülünk, az ASEAN-tagországok elsőként az ASEAN-országokat részesítik előnyben

- mondta.

Vietnam, Kambodzsa és Thaiföld közölte, hogy megfontolják a további behozatalra vonatkozó új kéréseket, mondta Mohamad.

India alaposan felkavarta a piacot

Malajzia, amely rizsszükségletének mintegy 38%-át importálja, több olyan ország között van, amelyet érint, hogy a legnagyobb exportőrök, mint India, korlátozzák a szállításokat. A kormány hétfőn támogatásokat és más intézkedéseket jelentett be a gabona növekvő árának ellensúlyozására és a piac megfelelő ellátásának biztosítására.

Anwar Ibrahim miniszterelnök jogi lépésekre figyelmeztetett mindenkit, akit rizsfelhalmozáson kapnak, hogy megakadályozza a fogyasztók helyi készletek felhalmozását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!