2024. április 28. vasárnap Valéria
Sokan termesztenek otthon uborkát, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon uborkát, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A kertek egyik elengedhetetlen zöldsége az uborka, futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, így hamar betakaríthatóvá válik. Habár nincs szüksége sok gondozásra, viszonylag gyakran előfordul, hogy bizony az uborka termése keserűvé érik. Összegyűjtöttünk néhány tippet, trükköt, amire ajánlott odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy garantáltan zamatos és finom uborkáink teremjenek a kertben, de azt is megmutatjuk, mi okozhatja az uborka keseredését.

A legtöbb kertész, aki termeszt otthon uborkát, már biztosan találkozott azzal a problémával, hogy keserű lett a termés. Ennek számtalan oka lehet, mindenesetre a legfontosabb mindig az, hogy biztosítsunk a zöldség számára ideális termesztési körülményeket. Most megmutatjuk, miért keseredhet meg az uborka, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük - írja a balconygardenweb.com.

Miért keseredik meg az uborka?

A hőmérsékleti szélsőségek, például a túl meleg vagy a túl hideg, illetve a vízhiány is könnyen okozhatják az uborka keseredését. Akad ugyanakkor olyan fajta is, ami alapból keserűbb ízű egy bizonyos vegyület miatt, így ha ezt az ízt nem szeretjük, ilyet ne ültessünk. 

Mitől és hogyan nem lesz keserű az uborka a kertben?

1. Kálium az ízletes, finom uborka titka

A kálium jelentős szerepet játszik abban, hogy az uborka édes és zamatos legyen, így nagyon fontos, hogy mindig optimális szinten tartsuk. Így tehát a szerves káliumforrások beiktatása a termesztésbe hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő minőségű terméseink legyenek. Használjuk banánhéjat, vagy fahamut a kertben, ezekkel ugyanis plusz káliumot tudunk kijuttatni az uborka számára.

2. Fontos a megfelelő időben történő betakarítás

Az uborka az ültetéstől számítva 50-70 nap múlva már készen áll a betakarításra. Ne hagyjuk tehát ennél tovább rajta a terméseket a növények, a nagyobb termések ugyanis általában ízetlenek, keserűek. Az amerikai fajtáknál a 15-22 centiméter, az ázsiaiaknál a 22-30 centiméter, a közel-keletieknél 10-15 centiméter, míg a savanyúságnak használhatóaknál a 7-12 centiméter az ideális méret. 

3. Megfelelő cserép és elhelyezés

Az uborkát igyekezzünk mindig napos helyre ültetni. Emellett figyeljünk arra, hogy legalább 23-27 centiméter távolság legyen az egyes növények között.

4. Nem mindegy, mikor ülteted az uborkát

Az uborkát mindig a fagyveszély után ültessük ki, vagy vessük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig 16 fok felett legyen, amikor bekerülnek a földbe a növények vagy a magok, így biztosan nem fog már kárt tenni bennük a hideg.

5. Öntözz jól

A növekedés korai szakaszában, az alul- vagy túlöntözés hatására könnyen koncentrálódhat az uborkában a keserűséget okozó vegyület. Ezért fontos, hogy a növényeket hetente 2-3 alkalommal locsoljuk meg, de használhatunk csepegtető öntözést is.

6. Használj talajtakarót

Ha a talaj már legalább 21 fokos, akkor talajtakaró használatával csökkenhetjük a nedvesség elpárolgását belőle. Emellett a mulcs alkalmazásával a gyomosodás ellen is tehetünk, így pedig sokkal több tápanyag marad a talajban, ami által édesebbek és ízletesebbek lesznek a termések.

7. Védd az uborkát a forróságtól

Ha folyamatosan 32 fok felett van a hőmérséklet, akkor komoly stressz érheti a növényt, és könnyen válhatnak a termések keserűvé. Ezért mindenképp óvjuk meg a növényt az intenzív délutáni napsütéstől. 

A legfontosabb kérdések és válaszok, ha nem szeretnél keserű uborkát

Miért lesz keserű az uborka?

A keserűséget okozhatja a rendszertelen öntözés, a rossz beporzás vagy a túlérett termések is. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő időközönként locsoljuk, és mindig időben takarítsuk be a terméseket a növényről.

Hogyan fokozhatjuk az uborka édességét?

A káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával növelhetjük az uborka édességét. De választhatunk kifejezetten olyan fajtákat is, amelyek alapból édesebbek, ilyenkor csak arra kell figyelnünk, hogy biztosítsuk számukra az ideális növekedési feltételeket, valamint a megfelelő mennyiségű vizet és napfényt.

Termeszthetünk édes uborkát konténerben is?

Ha konténerben szeretnénk uborkát termeszteni, figyeljünk arra, hogy csakis az arra alkalmas fajtákat ültessük bele. Figyeljünk a megfelelő vízelveztésre, a minőségi talajkeverék használatára, valamint a növény számára megfelelő magasságú támasztékra. 

Mire kell figyelni a kártevők irtásakor?

A kártevők irtásakor használjunk természetes anyagokat, például neem olajat vagy fokhagyma sprayt. Ezekkel garantáltabb, hogy édes és jó minőségű uborkáink lesznek.

Hogyan állapítsuk meg a talaj káliumszintjét?

Végezzünk talajvizsgálatot a tápanyagszint felméréséhez. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés kálium van a földben, amelyben az uborkát termesztjük, akkor használjuk olyan műtrágyát, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza, vagy válasszunk különböző káliumban gazdag természetes adalékokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!