2024. április 29. hétfő Péter
Csökken a tejtermékek ára a magyar boltokban: te is észrevetted?

Csökken a tejtermékek ára a magyar boltokban: te is észrevetted?

agrarszektor.hu
Július közepén tette közzé végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A januárban indított vizsgálat eredményéről készített tervezetet április 20-án bocsátották társadalmi konzultációra, amelyben hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése és a hazai tejtermelők versenyképességének erősítése érdekében.

A javaslatok közül már több megvalósult: augusztus 1-től kivezették az árstopot, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej alapárprognózisának módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhetők hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Csökken a tejtermékek ára

A KSH adatai szerint tavaly decemberben a tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 27%-ra, a sajt esetében pedig 23%-ra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták. Az árfigyelő rendszer eddig átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkentette a figyelt termékek átlagárát, és legalább 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszer-infláció csökkentéséhez.

A GVH szerint az alapárprognózisnak volt hatása a valós piaci árfolyamokra

A Tej Terméktanács kérésére a GVH a tervezetben még helytelenül használt árképlet kifejezést a végleges jelentésben árprognózisra javította - emelte ki Harcz Zoltán a Tej Terméktanács igazgatója a lapunkhoz eljuttatott észrevételeiben. A versenyhivatal szerint nem vethető el, hogy az alapárprognózisnak hatása volt a valós piaci árfolyamatokra. A GVH elismeri, hogy az augusztusban kivezetett árstop hatására várhatóan stabilizálódni fog a piac, és a versenyviszonyok helyreállnak. A GVH szerint a nyers tej átadási ára hazánkban 2021 második felétől kezdődően elszakadt a termelési költségektől, azoknál meredekebben és nemzetközi összevetésben is jelentős mértékben emelkedett több mint egy évig.

Az EU átlagához képest nagyobb mértékben drágult a nyers tej hazánkban

2021 és 2022 decembere között euróban számolva Magyarországon nőtt a negyedik legnagyobb mértékben a nyers tej ára. Forintban számolva ez volt a legnagyobb növekedés. A jelentés arra is rámutat, hogy egyes boltok a hatósági árral nem érintett termékkör árrésének növelésével próbálták a veszteségeiket kompenzálni. Ennek ellenére összességében a kiskereskedelem nyeresége az elmúlt időszakban csökkent.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!